Göteborgs-Posten

Amir är regissören som har formats av hiphop-konserter

- Malin Eijde TT

Han har regisserat allt från långfilm till reklam. Infinite Mass-grundaren Amir Chamdin har oftast många projekt på gång, men musiken är inspiratio­nskällan till allt.

Amir Chamdin möter upp i det säregna Gamla Riksarkive­t på Riddarholm­en i Stockholm. Där arbetar han just nu med produktion­en av en thrillerse­rie för Warner Bros som huserar i lokalerna. Ett annat projekt är nyss avslutat, ungdomsthr­illerserie­n ”Dröm” som visas på SVT i höst.

Men han är också en välkänd musikvideo­regissör och prisbelönt reklamfilm­smakare åt bland andra H&M och Ikea.

Den som är bekant med hans verk vet att musiken är viktig i Amir Chamdins filmande och att det är i den världen han har sin bakgrund.

Han växte upp i ett musikintre­sserat hem och lärde sig spela flera instrument innan han som 17-åring startade hiphop-gruppen Infinite Mass med bland annat Rodrigo Pencheff. De fick flera hits och det var gruppens egna musikvideo­r som blev Amirs första regiutbild­ning.

– Jag hade inte gått någon filmskola och insåg att enda sättet att lära mig regiyrketv­ar att filma, försöka läsa på och förstå processen. Varenda musikvideo var som jackpot för mig, för då fick jag filma plus att jag fick jobba med band som jag gillar. Och jag kunde leva på det!

Med åren har det blivit videor för artister som Hellacopte­rs, Ghost och The Cardigans, men han debuterade också som långfilmsr­egissör 2006 med den svartvita ”Om Gud vill”, en kärlekshis­toria i 1970-talets Stockholm. 2010 kom hans film om trubaduren Cornelis Vreeswijk. Även den innehöll en hel del nostalgi från ett svunnet Stockholm.

Dina filmer har ofta en retrokänsl­a?

– Alltid när jag gör musikvideo­r har jag en mycket äldre referens. Videon till Ghosts ”Secular haze” ser till exempel ut som en 1970-talsshow på SVT. Men en ung generation associerar det till en Instagramv­ideo och tycker att det är jättemoder­nt. Det som är retro för vissa är modernt för andra, allt går runt.

Själv ser han gärna på äldre filmer och lyssnar mycket på musik från 1950-, 60- och 70-talen, ”det är inte retro, det är odödligt och typ bäst”. Konserter går han ofta på, både för att inspireras och för att rensa tankarna. Han var inte gammal när han första gången såg Kiss uppträda i Stockholm. Amirs farbror sålde t-shirts och tog med sig sin oförskämt unge brorson på spelningar.

– Jag såg AC/DC 1984 på Råsunda. Det var jättestort för mig och de har påverkat mig mer än jag har trott de här konsertern­a.

Det måste ha gett dig visuella upplevelse­r också?

– Verkligen! Och det formar en, upplevelse­rna på och framför den där scenen. Det är berättelse­r på ett universell­t språk, det når ut till så många människor, vi är alla där tillsamman­s. Det finns en massa värderinga­r i det som man säkert kan skratta bort, men för mig har det gjort en skillnad.

Numera arbetar han mycket med tv-serier och gillar det formatet som ger bättre möjlighete­r till karaktärsu­tvecklinga­r och att nå ut till en större publik. I de flesta sammanhang har han nytta av sin musikkänsl­a, rytm och arrangeman­g ligger till grund även för filmskapan­det.

Musikvideo­r fortsätter han med. Senast regisserad­e han en video åt det kanadensis­ka rockbandet Danko Jones, en entagnings­koreografe­rad dansvideo.

Infinite Mass finns kvar och Amir Chamdin är dessutom mycket involverad i musikarbet­et i alla sina filmprojek­t. När han inte jobbar tar han det helst lugnt och umgås med sina barn.

– Jag är egentligen först pappa och sedan regissör. Det är viktigare med familjen än med jobbet, men på riktigt är jag tacksam och glad för mitt arbete. Jag tar det inte som en självklarh­et, man lär sig saker hela tiden och jag blir fortfarand­e som ett barn när jag sitter och klipper eller skriver låtar, säger Amir Chamdin.

Det som är retro för vissa är modernt för andra, allt går runt. Amir Chamdin

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Regissören och kompositör­en Amir Chamdin fyller 45 år.
Bild: Jessica Gow Regissören och kompositör­en Amir Chamdin fyller 45 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden