Göteborgs-Posten

Saga Back hyllar sin mamma i låten ”Heaven’s not ready” ”

-

För lite mer än två år sedan gick Saga Backs mamma bort i cancer.

– Jag skrev ”Heaven’s not ready” till henne, men nu blir den till alla som förlorat någon, säger hon.

Saga Back från Lerum nämns allt oftare som Göteborgs nästa stora namn inom popmusiken. Efter en sejour i Paris släpper hon nu ytterligar­e en låt: ”Heaven’s not ready” som ett sätt att hylla sin mamma.

– Jag vet inte riktigt hur det kommer att bli, alla som jag känner har ju hört den redan men nu ska jag ju prata om den på ett annat sätt, säger hon när vi träffas på ett kafé i centrala Göteborg.

Saga Back skrev låten redan för 18 månader sedan, men det har krävts tre olika inspelning­ar för att få till den på rätt sätt. Det slutade med att hon tog sig till Svenska grammofons­tudion där producente­n Kalle Gustafsson Jerneholm hjälpte till att få det sista på plats.

– Ibland behöver någon annans input för att komma fram till vad man kan göra med en låt, konstatera­r Saga Back.

Och just med den här var det extra viktigt. Att skriva låten satte ord på sorgen efter mamman.

– Jag vet inte om det egentligen hjälper. Det var ärligt talat ganska jobbigt att spela in den här låten. Det är ju inte bara terapi, det är tufft helt enkelt, säger Saga Back.

Hennes mamma hade klarat sig genom två cancerdiag­noser, men efter en resa med familjen hittade läkarna nya tumörer.

– I början av det året åkte hela familjen till Tanzania och Zanzibar. Jag tror att hon kände på sig att det var något konstigt redan då. Sedan när vi kom hem igen fick hon beskedet att den kommit tillbaka. Hon gjorde allt rätt, hon rökte inte och tog hand om sig, men det spelade liksom ingen roll, säger Saga Back.

– I oktober samma år gick hon bort. Jag är så glad att vi hann göra den resan tillsamman­s. Jag tycker inte man ska vänta med saker man vill göra, det inser man när sådant här händer, fortsätter hon.

För egen del handlar det om att ta sig an musiken. Saga Back har varit i Paris för att komma vidare med både musik och sig själv och kom nyligen tillbaka med tre färska låtar. Planen är att åka tillbaka i juni.

– Det tog lång tid innan jag började jag känna mig som mig själv igen efter att ha förlorat mamma, det var egentligen först förra året, när jag åkte till Paris som det började gå åt rätt håll. Men det är ju inte som att det någonsin kommer att bli bra, säger hon.

Hur hanterade omgivninge­n det som hade hänt?

– Mina närmaste vänner har jag förstås kunnat prata med. Men när jag kom tillbaka till skolan var det ju några som inte vågade säga någonting, jag ville ju prata om det, men folk tror att de ska jag göra en mer ledsen. Men så är det ju inte. Jag är ju dessutom inte mer ledsen om jag börja gråta, sorgen finns där hela tiden.

Har du lärt dig något om hur man möter andra människor i sorg?

– Jag har en kompis vars bästa vän gick bort tidigare i år, och även om jag också förlorat någon och borde veta hur man hanterar det så känns det väldigt svårt. Man kan liksom inte göra så mycket. Man får bara försöka vara där.

Att skriva låten satte ord på sorgen efter mamman. Saga Back Musiker

 ??  ?? Saga Back spelar på Valand fredagen den 31 maj, som en del i en förfest inför sommarens Way out West.
Saga Back spelar på Valand fredagen den 31 maj, som en del i en förfest inför sommarens Way out West.
 ??  ?? Saga Back är aktuell med singlarna There You go... again och Cry och håller just nu på att jobba med sitt debutalbum.
Saga Back är aktuell med singlarna There You go... again och Cry och håller just nu på att jobba med sitt debutalbum.
 ??  ?? Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se
Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden