Göteborgs-Posten

Nyström får Taube att kännas aktuell

- Biografi Martin Nyström Konsten att se långt. Nya perspektiv på Evert Taube Arche Press Carl Magnus Juliusson kultur@gp.se

Martin Nyströms nya bok handlar om Evert Taubes livsfiloso­fi och estetik att förbinda det nära med det långt borta. Det är en initierad bok om öppenhet och nyfikenhet som får Taube att kännas aktuell, tycker Carl Magnus Juliusson. När vinterstor­marna rasade utanför Evert Taubes barndoms Vinga, fantiserad­e han om tropiska vindar i bambulunda­r och rosengårda­r. När poeten Gunnar Ekelöf i ett brev beklagade hur eländig han kände sig på sitt hotellrum i Rom, skrev Taube att hans situation påminde en svärmiskt antik herdeidyll. Vilket ändå fick den svårmodige Ekelöf på bättre humör.

I Martin Nyströms bok ”Konsten att se långt” är det dessa Taubes bejakande och kosmopolit­iska sidor som han lyfter fram. För Taube var att ”se långt” både en estetik och en livsfiloso­fi, menar Nyström. Att förbinda sin egen horisont med en annan.

Evert Taube sökte lyckan och vägrade att låta sig bli nedslagen. Inte ens när två världskrig dånade inte långt borta. Dessutom är han en av Sveriges stora reseskildr­are. Han var hela tiden nyfiken på det främmande och långt borta.

Vid Medelhavet såg han framför sig havet utanför Bohuslän. Och väl där, i västkusten­s, karga klippor såg han färgerna från Medelhavet. Detta sätt att förena en sak med en annan förde han med sig i in sina sånger där ”Paseo de Colon” rimmar med ”musik och sång”, och ”calvados” med ”Borås”.

Inspirerad av Taube blandar Martin Nyström själv reseskildr­ing, fakta och självbiogr­afi i sin bok. Liksom Taube ser han ”bakåt i historien” för att se hur vi hänger ihop med den.

Deras liv har också vissa beröringsp­unkter. Nyström växte inte upp på Vinga, men på Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård. 1970 gick han till sjöss och hamnade bland annat i Rio de Janeiro och Buenos Aires. Året efter gick resorna till USA. 1940 ritade dessutom Evert Taube av Nyströms mamma på baksidan av en matsedel på Grand Hotel i Göteborg.

”Konsten att se långt” är en initierad bok om Evert Taube, full av intressant­a ingångar och uppslag. På ett inspireran­de sätt hoppar han mellan Sveriges västkust och Argentinas slätter, mellan Taubes liv och verk, och får Taube att kännas aktuell på nytt. Inte minst hans öppenhet, hans intresse för andra kulturer, och hans livsglädje.

 ?? Bild: Arne Schweitz ?? martin nyström förmedlar Evert Taubes bejakande och kosmopolit­iska sidor på ett inspireran­de sätt som visar att han är lika aktuell i dag som någonsin.
Bild: Arne Schweitz martin nyström förmedlar Evert Taubes bejakande och kosmopolit­iska sidor på ett inspireran­de sätt som visar att han är lika aktuell i dag som någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden