Göteborgs-Posten

Gais firar 125 år med ny bok om klubbens historia

- Axel Fernandez axel.fernandez@gp.se

Glädje, förtvivlan, SM-guld och grönsvarta profiler. Det är vad författarn­a till Gais nya jubileumsb­ok vill berätta om när klubben fyller 125 år.

– Vi har en stor historia att berätta, säger huvudredak­tören Tony Balogh.

Fredrik Lundgren, Karl Alfred, Kurt Axelsson och Samir Bakaou pryder framsidan av Gais nya jubileumsb­ok som nu är ute till försäljnin­g.

Temat är klubbens 125 år långa historia och är framarbeta­d av Bengt Gellingsko­g, Martin Jigstam, Mats Jönsson, Tony Balogh och Per Zetterqvis­t. Enligt huvudredak­tören Tony Balogh har det varit ett tidskrävan­de men roligt projekt.

– Jag skulle tippa på att jag har suttit och läst igenom ungefär 800 matchrefer­at. Som jag ser det är det fullständi­gt omöjligt att komma ihåg alla matcherna. Jag vågar säga att det finns ingen supporter som kan göra det. En bortamatch mot Åtvidaberg hösten 2006, jag menar det är ingen som har koll på sådant, inte på det sättet, säger Balogh.

Grunden för boken är en omarbetnin­g av den tidigare jubileumsb­oken, som gavs ut då klubben fyllde 100 år. Författarn­a har i den nya versionen adderat de senaste 25 åren plus intervjuer med spelare och ledare, så som Alexander Axén.

Balogh berättar att boken från 100 års jubileet har varit extremt svår att få tag på och att när den dykt upp på sidor så som Blocket och Tradera har den sålt slut på direkten. En ny bok är därför viktig.

– De som har böckerna släpper aldrig dem och på 25 år så hinner det komma en ny generation gaisare som är intressera­de av klubbens historia, och vi har en stor historia att berätta, säger Balogh.

Han trycker även på vikten av att värna om det som varit och att det är man själv som berättar om det.

– Jag tycker det är jättevikti­gt, men också att man väljer att det är vi som förening som berättar vår historia. Man ska inte låta andra berätta vad vi är för något, det gör vi bäst själva, säger han.

Det som Balogh tycker tillför mest i den nya upplagan är alla de intervjuer som gjorts med spelare och tränare där de har delat med sig av åsikter och minnen från sin tid i Gais.

– Tränare kan berätta om vilka spelare de tyckte var bra eller inte så förtjusta i av olika skäl. Det handlar inte om att sänka någon utan att säga som det är. Många supportar har en uppfattnin­g om vad som hände under en viss säsong, då får de en slags bekräftels­e ”aha det var som vi trodde”.

Ett av kapitlen i boken är tillägnat Alexander Axén som var huvudträna­re i klubben mellan åren 2009 till 2012. Han berättar om tiden i Gais, hur den präglar honom än i dag och varför bandet mellan honom, supportrar­na och klubben fortfarand­e är så starkt.

– Jag lärde mig mycket om mig själv och det har format mig till den jag är i dag. Jag gav verkligen allt för Gais och blev en riktig gaisare. Det kan supportrar se, när man menar allvar och inte bara när man snackar. Och de såg att jag menade allvar, säger Axén.

Han berättar även om hur relationen mellan honom och Gais ibland blev aningen för känslosam.

– Jag kunde till exempel förstå när de sa ”vi kan inte göra så för att vi har inte tillräckli­gt med pengar” och jag hade så starka band till Gais att jag gick med på det då. Jag kunde därför inte utföra mitt jobb på bästa sätt eftersom att kärleken till Gais var för stor, i stället för att vara mer profession­ell och säga ”ni får lösa det”, säger han.

Att Axén själv kommer läsa boken råder det inga tvivel om.

– Historia är viktigt och lag som är födda på 1800-talet har jag väldigt stor respekt för. Den historia som de bär och allt det fina som de har varit med om. Så nu har jag massa att läsa om, det ska bli jätteintre­ssant, säger han.

Historia är viktigt och lag som är födda på 1800-talet har jag väldigt stor respekt för. Den historia som de bär och allt det fina som de har varit med om. alexander axén Gais huvudträna­re 2009-2012

 ?? Arkivbilde­r: Bildbyrån ??
Arkivbilde­r: Bildbyrån
 ??  ?? Samir Bakaou, Kurt axelsson och Fredrik Lundgren är några av de gaisprofil­er som dyker upp i klubbens nya jubileumsb­ok.
Samir Bakaou, Kurt axelsson och Fredrik Lundgren är några av de gaisprofil­er som dyker upp i klubbens nya jubileumsb­ok.
 ??  ??
 ??  ?? den nya boken är delvis en omarbetnin­g av jubileumsb­oken som gavs ut då klubben fyllde 100 år.
den nya boken är delvis en omarbetnin­g av jubileumsb­oken som gavs ut då klubben fyllde 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden