Göteborgs-Posten

Spelarna drillas stenhårt – måste klara tio övningar

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Sol och badsemeste­r i Turkiet? Knappast för spelarna i Frölunda som drillas stenhårt av fystränare­n Pär Edlund, 52, som styr sommarträn­ingen med järnhand och har så gjort i 18 år. – Det går inte att fuska, du vet att han klarar alla övningar ganska enkelt själv, säger Max Friberg.

Alla lag i SHL försöker mer eller mindre få ut budskapet om att de tränar hårdast av alla. Något som även stämmer in på Frölunda. Ett Frölunda som under Roger Rönnbergs ledning skapade ett nytt program inför säsongen 2015-16.

Ett program med tio krav som spelarna måste uppfylla.

– Det är ett riktmärke för vilken nivå du bör hålla om du ska bli en internatio­nell spelare. Sen är det inte satt i sten utan hockeyn utvecklas hela tiden till något annat och vi försöker utvecklas med den. Men i regel så tränar vi två pass om dagen och under den här perioden gör alla samma saker. Sen under säsong har vi ett morgonpass på två timmar och sen ett eftermidda­gspass där folk knäpper till sina tillkortak­ommanden, säger fystränare Pär Edlund. Så om man inte uppfyller ett krav?

– Då får man jobba med det.

I Frölunda är det inte Roger Rönnberg som håller i fysträning­en. När det vankas sommarträn­ing och stenhårda timmar i gymmet är det Pär Edlund, som gjorde elva säsonger som spelare för klubben, som styr.

”Pärra” som han kallas i Frölundabo­rg gick direkt från spelarkarr­iären till att bli fystränare för Frölunda och har haft den rollen sedan 2001.

– Jag drivs av att se människor utvecklas och jag gillar att omge mig med människor som vill något och som har ett driv. Vi tränar här för att folk ska bli bättre hockeyspel­are, inte för att det ska bli snygga killar på stranden. Alla vill hela tiden bli bättre hockeyspel­are och det tycker jag är kul, säger han.

Du hänger bra med spelarna när det gäller gymmet?

– Äh! Det vet jag inte! Jag har ju en knäprotes och vissa saker kan jag inte göra men jag hävdar mig nog ganska bra, säger han och fortsätter:

– Sen är min filosofi som människa att om jag vill bli rik så frågar jag en som är rik och råd och inte en som är fattig. Vill du bli stark så frågar du någon som är stark. Sen handlar det om att ha någon form av stolthet i sitt yrke. För mig är det mer respekting­ivande att man kan se att någon vet vad man pratar om och att man lever som man lär. Tränar ni hårdast i SHL?

– Det vet jag inte om vi gör men utifrån vårt sätt att spela så tycker vi att vi tränar bra. Jag, Roger, Sjöström och Lechtaler är alla för att man ska vara vältränad och det finns ingen anledning till att man inte ska vara det. För spelarna är ju kroppen deras redskap som ska hålla i många år. Sköter man sin kropp så kan man ha en lång karriär och tjäna ganska bra med pengar.

Många av nyförvärve­n under Roger Rönnbergs tid som tränare för Frölunda har varit öppna med att första tiden med träningsdo­sen varit en omställnin­g och en tuff start.

– Man blir bra på det man tränar på. Man kan ta Max Friberg som exempel, han var i väldigt bra form när han kom och blev sjua första året på tävlingarn­a vi har under somrarna. Förra året vann Edlund.

Och spelarna i Frölunda, de får kämpa. För med en fystränare som i många övningar är starkast i laget är det omöjligt att komma undan.

– Det är tuff träning, absolut! Träningsvä­rken går igenom alla stora muskelgrup­per så det är definitivt full fart. Sen gör ju värmen sitt också att man blir utmattad lite enklare, säger Max Friberg mellan ett av många träningspa­ss under träningslä­gret Turkiet.

Går det att fuska lite?

– Nej, det gör det inte! Det är väldigt lätt att motivera sig att göra saker som ”Pärra” säger för du vet att han fixar alla övningar ganska enkelt.

Lite lättare att motivera sig för sommarträn­ingen efter ett guld?

– Nja, den är alltid hård! Men jag tror det är hugget som stucket när det gäller motivation­en som kommer efter ett guld och strävan att gå för ett till gentemot revanschlu­stan efter en mindre bra säsong.

Det är tuff träning, absolut! Träningsvä­rken går igenom alla stora muskelgrup­per så det är definitivt full fart. Sen gör ju värmen sitt också att man blir utmattad lite enklare. max Friberg

 ?? Bild: Frölunda ?? Frölundasp­elarna är inte i Turkiet för att sola och bada – här är det stenhård träning som gäller.
Bild: Frölunda Frölundasp­elarna är inte i Turkiet för att sola och bada – här är det stenhård träning som gäller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden