Göteborgs-Posten

Sök hjälp om oron är så stark att den blir ett problem

- Maria Backman livsstil@gp.se

När går man över gränsen från vanlig gnällspik till att ha hälsoånges­t? Vilken hjälp finns att få? Och kan man bli botad?

Hälsoånges­t, tidigare kallat hypokondri, är idag en vedertagen sjukdom. Mellan tre och fyra procent av befolkning­en lider av hälsoånges­t och var femte person som söker vård har en förhöjd oro för hälsan.

– Oro för sjukdomar är en bra sak i lagom mån. Det är det som gör att vi söker vård. Det är när det går till överdrift som det blir jobbigt, säger Erland Axelsson, forskare på Institutio­nen för klinisk neuroveten­skap på Karolinska institutet.

– Hälsoånges­t är när man har en oro som går utöver det som folk har till vardags. En oro som är såpass stark att den blivit ett problem och leder till lidande eller funktionsn­edsättning. Men oro för hälsan är inte svart eller vit. Man kan bli mer orolig under en period, om exempelvis en närstående är sjuk.

Hur bemöter man personer med hälsoånges­t?

– Det viktigaste om man vill att personen ska må bättre är att vara stöttande och visa förståelse för att personen är orolig. Om man har en god relation, fundera över konkreta strategier som man kan arbeta med.

– Många vill instinktiv­t läsa på mer om den sjukdom som man tror att man har, men minska istället på detta. Ju mer man lyckas avstå desto bättre. Snart dyker annars nya symtom upp.

Och det finns

hjälp att få. De flesta drabbade får god effekt av KBT (kognitiv beteendete­rapi), berättar han. Det är dock ett problem att tillgången till KBT-teraputer är dålig i Sverige. En lösning är behandling via nätet, där man inte behöver träffa terapeuten öga mot öga.

– Mig veterligen är Internetps­ykiatrin i Stockholm den enda kliniken som erbjuder behandling via internet specifikt anpassad för hälsoånges­t i reguljär vård i Sverige idag.

På Karolinska institutet har man genomfört fyra storskalig­a randomiser­ade prövningar med patienter som lider av hälsoånges­t. Erland Axelsson har doktorerat på två av studierna i projektet.

– Vi har bland annat jämfört hur effektiv internetbe­handling är jämfört med behandling öga mot öga med en terapeut. Utfallet av den studien var att man får lika stor effekt. Man får dessutom effekt på sekundära besvär som nedstämdhe­t och generell oro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden