Göteborgs-Posten

S-ledare avgår efter valfiasko

-

Efter dubbla nederlag i valet till EU-parlamente­t samt regionala val väljer de tyska socialdemo­kraternas ledare, Andrea Nahles, att avgå. Den senaste veckan har kritiken haglat mot SPD-ledaren, vars framtid skulle avgöras i en omröstning nästa vecka.

Andrea Nahles skriver i ett brev till sina medlemmar att partiet som en del av regeringen måste ta ansvar, men också vidareutve­ckla sin politik. Den senaste veckan har visat att hon inte har andras förtroende att kunna leda arbetet med att uppfylla de kraven, rapportera­r tidningen Die Welt.

”Stödet finns inte där”, skriver Nahles.

Förutom rollen som partiledar­e avsäger hon sig även uppdraget som gruppledar­e i förbundsda­gen.

Efter nederlaget i valet till EU-parlamente­t förra helgen, då partiet nästan halverade sitt stöd, har hon fått massiv intern kritik. Nahles svarade med att lämna sin plats till förfogande. En omröstning på tisdag skulle ha avgjort hennes framtid.

Trots att flera partiföret­rädare slutit upp bakom henne under veckan verkar trycket på henne ha blivit alltför stort.

Nahles tid som partiledar­e har kantats av misstro och bristande stöd. Hon valde för drygt ett år sedan med stöd från två tredjedela­r av de utsedda delegatern­a. När hennes företrädar­e Martin Schulz utsågs var partiet helt enigt.

Trots inledande lovord har resultaten uteblivit och partiet har sjunkit som en sten i opinionen. Fiaskot i EU-parlaments­valet verkar till slut ha blivit droppen som urholkade stenen.

I en kommentar till Nahles avgångsbes­ked säger koalitions­partnern CDU att regeringss­amarbetet står fast.

 ?? Bild: Michael Sohn ?? andrea nahles, ledare för tyska SPd.
Bild: Michael Sohn andrea nahles, ledare för tyska SPd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden