Göteborgs-Posten

Slumpen ledde till ”Raggarjävl­ar”

-

Regissören Sebastian Ringler träffade av en slump ett gäng raggare. Nu gör hans film ”Raggarjävl­ar” succé i hela landet.

Regissören Sebastian Ringler kom i kontakt med raggarna i klubben ”Mattsvart” av en slump när han skulle spela in en musikvideo till Avicii. Nu gör hans dokumentär­film ”Raggarjävl­ar” succé på biografer i hela landet.

I Sebastian Ringlers dokumentär­film ”Raggarjävl­ar” får vi följa Sami och hans vänner i klubben ”Mattsvart”. Medlemmarn­a bor i Köping och älskar buckliga bilar, att dricka sig fulla och åka runt på vilda motorträff­ar.

De tillhör en ny generation raggare som hellre lyssnar på eurodisco än rock’n’roll. Det värsta de kan tänka sig är att växa upp och bli ”gammal och tråkig”.

Varför ville du göra den här filmen?

– Det här är en del av Sverige som inte visas upp så ofta i media. Jag var själv ganska aningslös innan jag förstod hur stor den här kulturen är, säger filmens regissör Sebastian Ringler.

”Raggarjävl­ar” inledde Tempo Dokumentär­festival i mars i år. Sedan dess har den gått varm på oberoende biografer på landsbygde­n och i mindre städer runt om i Sverige. I Göteborg har den visats på Bio Roy.

– Folk från raggarkult­uren har längtat efter att se en film som visar deras story. Vi har en stark följarskar­a inom den motorintre­sserade publiken.

Sebastian Ringler kom i kontakt med klubben ”Mattsvart” av en slump när han skulle spela in musikvideo­n till Aviciis låt ”Waiting for Love”. Deras scenograf skulle visa dem ställen i Stockholm med fina miljöer och tog med sig teamet till Moonshine Cruisers klubblokal i Farsta.

Det var där Sebastian Ringler för första gången kom i kontakt med raggarkult­uren i Sverige. Han lärde känna Lill-Micke som under sommaren 2016 skulle ta honom med sig till Västerås Power Big Meet och Classic Car Week i Rättvik. Med tiden började Ringler lära känna fler och fler bland den motorintre­sserade publiken.

– Vi åkte till Värmland och i ett dike i Årjäng kom ”Mattsvart” med sina pilsnerbil­ar och spelade skithög musik. Jag och fotografen fattade inte riktigt vad det var som hände. Det var så mycket energi och något vi aldrig hade sett förut, säger Sebastian Ringler.

– Den scenen är faktiskt med i filmen. När vi träffar Adam och Sami för första gången.

Hur kommer det sig att det blev just Sami som dokumentär­en skulle kretsa runt?

– Sami var en ung vuxen. 21 bast när vi började filma. Han har ett djup och kunde reflektera över sin situation samtidigt som det hände mycket i hans liv.

Sebastian Ringler följde Sami och ”Mattsvart” i tre år från och till. Att det tog så lång tid beror på att han inte hade någon tydlig bild av vad det var han ville göra. Det var en sökande process.

I ”Raggarjävl­ar” dricker Sami sig full och åker på motorträff­ar. Samtidigt går han igenom sitt första förhålland­e och brottas med skulder och lån som han ingått på fyllan.

– Han går från att vara en ung vuxen, till att faktiskt växa upp under de här tre åren. Det tycker jag nästan är det häftigaste att få ha varit med om under den här resan, säger Sebastian Ringler.

Hade du roligt när du spelade in ”Raggarjävl­ar”?

– Ibland var det väldigt kul. När det var lugnt och vi spelade in dialogscen­er till exempel. Men ibland var det skitjobbig­t.

När de vid ett tillfälle skulle mötas upp och spela in i Södertälje hade ”Mattsvart” kört dit sina pilsnerbil­ar på ett släp och var jättefulla.

– Där satt jag i Södertälje mitt i natten och väntade på att de skulle komma. Då var man ju inte så glad. Men sedan fick man ju så mycket energi varje gång man träffade dem. Det var både och.

Sebastian Ringler har velat skildra raggarkult­uren som den är, utan att skönmåla och utan några moraliska pekpinnar.

Men det finns också något uppfriskan­de i deras ovilja att följa med strömmen.

– Det var det som var så kittlande i den här processen. Man tyckte att det var så skönt med folk som bara sket i allt och levde enligt devisen ”evigt ung”. Men sedan så kröp ju effekterna av det livet på allt eftersom.

– Och på något sätt kan man ju känna igen sig i det. Det är ens egen dödsskräck. Man vill inte bli gammal och tråkig. Man vill på något sätt vara evigt ung.

Det var så mycket energi och något vi aldrig hade sett förut. Sebastian Ringler Filmskapar­e

 ??  ??
 ?? Bild: Sebastian Ringler ?? i Sebastian Ringlers film Raggarjävl­ar får vi följa Sami och hans vänner i klubben mattsvart. ”Raggarjävl­ar” visas på SVT tisdag den 4 juni.
Bild: Sebastian Ringler i Sebastian Ringlers film Raggarjävl­ar får vi följa Sami och hans vänner i klubben mattsvart. ”Raggarjävl­ar” visas på SVT tisdag den 4 juni.
 ??  ?? Carl Magnus Juliusson carl.magnus.juliusson@gp.se
Carl Magnus Juliusson carl.magnus.juliusson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden