Göteborgs-Posten

Gilbert Holmström prisad på jazzgala

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

I helgen fick jazzsaxofo­nisten Gilbert Holmström från Göteborg ta emot ett Lifetime achievemen­t-pris för sina insatser inom svensk jazz.

– Det känns naturligtv­is väldigt hedrande och positivt på alla sätt, säger han.

Med detta hamnar han i celebert sällskap; tidigare har bland andra Svante Thuresson, Alice Babs och Georg Riedel fått hedersutmä­rkelsen som delades ut av förbundet Svensk jazz på Ystad teater på lördagskvä­llen.

– Det känns naturligtv­is väldigt hedrande och positivt på alla sätt. Det är ju många som man spelat med på, och det finns ju mycket bra musik, så man känner sig väldigt utvald, säger Gilbert Holmström.

Gilbert Holmström började

1956 studera till tandläkare, men musikintre­sset tog snart över. 1965 kom första skivan ”Utan misstankar” ihop med ”Gilbert Holmström Quartet” ut på skivbolage­t ”Megafon”, där även Jan Johansson låg.

– Han kom i kontakt med oss när han kom ner från Stockholm, och rekommende­rade då oss till det här skivbolage­t. Det var så det började.

Som saxofonist har han rört sig mellan olika stilar, även om frijazz och bepop – med inspiratio­n från amerikansk­a storheter som Ornette Coleman och Albert Aylar – varit återkomman­de inslag i musiken.

1972 bytte kvartetten namn till Mount Everest och musiken blev mer fusionorie­nterad.

På senare tid har han samarbetat frekvent med flera musiker ur den yngre generation­en, som Mats Gustafsson och kanske framför allt Jonas Kullhammar.

– Som ung hade han hittat ”Utan misstankar” på en loppis. Han gillade den så mycket att vi fick kontakt när jag var uppe och spelade i Stockholm i början av 2000-talet. Det blev starten på ett fint samarbete.

Både Mats Gustafsson och Jonas Kullhammar har sett till att sprida hans musik genom nytryck av de tidiga plattorna.

Gilbert Holmström fyller i höst 82 år, men har inga tankar på att trappa ner. Den närmaste tiden kommer ägnas åt att skriva ny musik, och efter sommaren ska han ner och spela i den jazzmetrop­olen Köpenhamn.

Och priset genererar i sin tur ny inspiratio­n.

– Det känns som ett slags kvitto man har fått. Att man lyckats förmedla något kanske och har haft betydelse. Då blir man ju laddad och får energi.

 ?? Bild: Emelie Lager ?? gilbert Holmström.
Bild: Emelie Lager gilbert Holmström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden