Göteborgs-Posten

Drömmen om en egen bostad

- Antonia

Alla människor har rätt till ett eget hem. Det ger både frihet och trygghet. Trots detta bor över 200 000 av Sveriges unga vuxna hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Vilka konsekvens­er får bostadsbri­sten och hur ska jag som 17-åring kunna känna framtidstr­o?

Enligt Hyresgästf­öreningen är det knappt 57 procent av Sveriges unga vuxna som bor i egen bostad. Detta är den lägsta uppmätta andelen någonsin. Dessutom lever var fjärde ungdom under den gräns som kronofogde­n har som lägsta nivå att behålla vid skuldsaner­ing.

Bostadsbri­sten är något som främst påverkar dem som är mest utsatta i samhället: ungdomar, nyskilda, låginkomst­tagare, nysvenskar och alla de som inte har råd med en kontantins­ats till en bostadsrät­t. Även det äldre paret som blivit för gamla för att bo kvar i den stora villan drabbas.

Bostadsbri­sten påverkar även de framtida val vi gör i livet. Den skapar en hopplöshet hos oss unga och ökar risken för en svart bostadsmar­knad och bedrägerie­r. Möjlighete­n att bo avgör om du kan tacka ja till en studieplat­s eller ett nytt jobb och för arbetsgiva­re kan det bli svårt att rekrytera.

Det finns alltid personer som säger: ”Det är bara att ta ett lån.” Sanningen är att det är oerhört svårt att få ett lån. Och att bo hemma ett tag till är ingen lösning. Snarare bidrar det till problem med relationer och psykisk ohälsa.

Bostadsbri­sten drabbar hela samhället men främst oss unga och skapar oerhörd stress över risken att inte kunna ta det jobb man vill, inte våga bilda familj och inte kunna flytta dit man vill.

 ?? Bild: Pernilla Dahnberg ?? Cirka 200 000 ungdomar i Sverige drömmer om ett eget hem men bostadsbri­sten hindrar oss från att förverklig­a drömmar om studier, arbete och familj, skriver Antonia.
Bild: Pernilla Dahnberg Cirka 200 000 ungdomar i Sverige drömmer om ett eget hem men bostadsbri­sten hindrar oss från att förverklig­a drömmar om studier, arbete och familj, skriver Antonia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden