Göteborgs-Posten

Väder mellan hopp och förtvivlan

- Ian Engblom GP:s meteorolog

Västsverig­e

Aprilväder skulle man nästan kunna säga om Västsverig­e i maj. Medelvärde­na sticker inte ut, men det var stora kontraster mellan enskilda dagar. Varmast blev Halmstad med 25,9 grader Celsius den 21:a, men Göteborg var inte långt efter med 23,9 grader samma dag. Vi hade också en hel del kalla nätter med markfrost. -4,3 grader i Ullared natten till den 3:e ger inte direkt någon sommarkäns­la. Den 4:e fanns till och med ett mätbart snötäcke på era platser!

Till skillnad från torra april blev maj 2019 en blöt historia med över normal nederbörd. Det var på många sätt välbehövli­gt, särskilt med förra årets utbredda sommartork­a i åtanke

Sverige

Utom längst i norr är avvikelser­na i medelvärde likartade som för Västsverig­e på de flesta håll i landet. Norra Norrland fick en betydligt blötare månad än normalt.

Det var länge osäkert om vi skulle

Världen

ta oss överaprils Sverigetop­p temperatur, men den 22: a lyckades Kvarn i Östergötla­nd komma upp i 27,3 grader som blev månadens högsta. Det har varit en del rapporter i media om tropiska oväder och tromber runt om i världen, men lika uppmärksam­mad har inte värmebölja­n i Japan varit. Rekordtemp­eraturer med nära 40 grader har uppmätts i slutet av maj på den nordliga ön Hokkaido. Det är första gången någonsin det mätts temperatur­er över 38 grader på ön, sommarmåna­derna inkluderat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden