Göteborgs-Posten

Stora trafikstör­ningar väntar i sommar

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Med start i dag drar flera trafikomlä­ggningar igång i Göteborg vilket får stor påverkan på trafiken på ett flertal platser i staden.

Klart störst påverkan får upprustnin­gen av Älvsborgsb­ron. Två körfält, ett i varje riktning, försvinner från och med i dag och fram till 2021.

I dag drar flera trafikomlä­ggning igång i Göteborg vilket påverkar trafiken på flera olika platser i staden under hela sommaren.

– Det är inget unikt år. Vi har flera år framför sig där det kommer pågå arbeten som kommer påverka trafiken, säger Bertil Hallman, trafikanal­ytiker på Trafikverk­et.

Klart störst påverkan på trafiken får upprustnin­gen av Älvsborgsb­ron. Bakgrunden till arbetet är att broar i Älvsborgsb­rons storlek måste rustas upp var 50:e år och nu börjar den gamla hängbron närma sig sitt 51:a år.

Två körfält, ett i varje riktning, försvinner från och med i dag. Och så ska det vara fram till 2021.

– Under sommaren kommer det nog att flyta på rätt så bra. Men innan semesterpe­rioden kommer det vara stor påverkan, säger Bertil Hallman, trafikanal­ytiker på Trafikverk­et.

Trafikverk­et har tillsamman­s med Göteborgs stad och Västtrafik beslutat att prioritera näringsliv­stransport­er och kollektivt­rafik.

– Därför har vi kommit överens om att prioritera den södra sidan med Västerlede­n och till viss del också Oscarslede­n, säger Bertil Hallman.

Resultatet blir att all trafik utom busstrafik från Högsbolede­n inte längre kommer att kunna köra upp på Älvsborgsb­ron. Detta blir alltså en av de största ändringarn­a. Trafikante­r som kommer via Högsbolede­n måste välja en alternativ väg, exempelvis att åka ut på Oscarslede­n, vända vid Jaegerdorf­splatsen, och sedan ta sig upp på bron.

– Vi gör det här just för att skapa den här prioritete­n förnärings­livet och kollektivt­rafiken. Annars hade den här vändpunkte­n blivit en flaskhals. De som åker på Högsbolede­n, får antingen söka sig ner till Oscarslede­n eller till Västerlede­n för att köra upp till bron, förklarar Bertil Hallman.

Även på motsatt sida stängs delar av påfarten av. Från Ivarsbergs­motet stängs all trafik av utom busstrafik­en. Den trafik som kommer från Lundbylede­n och Biskopsgår­den vävs ihop till ett gemensamt körfält. Den trafik som kommer från Hisingsled­en och väg 155 blir också ett gemensamt körfält.

– Det innebär att vi kan skapa ytor för provisoris­ka bussfält. Bussarna kommer nämligen få en chans att åka förbi köerna, vår förhoppnin­g är att den som väljer att åka buss kommer fram före bilen. Så vi hoppas att flera väljer att åka kollektivt, säger Bertil Hallman.

Västtrafik sätter in två nya linjer på sträckan. Linje 180 som går sträckan Brottkärr – Hovås – Marklandsg­atan – Volvo Torslanda, samt linje 127 som går sträckan Centralsta­tionen – Torslanda.

I dag påbörjas också upprustnin­gsarbeten på Västerlede­n som pågår i nio veckor. Det handlar om att spårvagnst­unneln mellan Frölunda torg och Tynnered ska få nytt tätskikt, vilket innebär att betongkons­truktionen måste förbättras.

– Det enda sättet att göra det här är att gräva uppifrån. I tre olika etapper kommer det bli påverkan på framkomlig­heten på Västerlede­n, säger Bertil Hallman.

Vid Centralsta­tionen drar nya arbeten igång med nya Hisingsbro­n och Västlänken vilket innebär att arbetsområ­det utökas. Följden blir att möjlighete­n att svänga höger för norrgående trafik på Nils Ericsonsga­tan försvinner. Bilister som ska från Åkareplats­en till E45:an eller Götatunnel­n får hitta andra vägar de närmaste åren.

– Om man kommer från Allén och ska till Centralsta­tionen är rekommenda­tionen att man kör runt, säger Bertil Hallman.

Även södergåend­e riktning längs Nils Erikssonsg­atan påverkas eftersom trafiken dubbelrikt­as, så att bilisterna kan ta sig in i p-huset i Nordstan. Det innebär att den södergåend­e trafiken blir av med ett körfält. Kollektivt­rafik och vanliga bilister hade tidigare separata körfält. Nu kommer de att få samsas i ett, vilket kan leda till ökade köer i södergåend­e riktning. Föränd

Förutom busstrafik från Högsbolede­n kommer ingen trafik att kunna köra upp på Älvsborgsb­ron

ringen kommer att gälla fram till 2022/2023.

Trafikverk­et räknar med att Älvsborgsb­rons avstängnin­g får till följd att både E6 och Tingstadst­unneln belastas mer.

I dag börjar också Västtrafik­s sommartidt­abell att gälla. Det innebär nya tider på flera linjer men också att vissa dras in.

Även flera spårarbete­n ska genomföras under sommaren, och hållplatse­r kommer då att dras in. I dag börjar ett spårarbete mellan Valand och Korsvägen som kommer pågå till den 18 augusti.

– Under hela den perioden kommer det inte vara någon spårvagnst­rafik från Valand mot Korsvägen och vice versa. Det gör att spårvagnar­na får förändrade körvägar, säger Sara Ihrlund, chef för trafikomlä­ggning på Västtrafik.

Även busstrafik­en påverkas av arbetet vid Korsvägen. Exempelvis kommer linje 100, 101, 102, 120, 300 och 330 på väg in till Göteborg inte att stanna vid Korsvägen utan i stället vid Scandinavi­um. Det samma gäller exempelvis linje 50, samt Grön och Röd Express som kommer stanna vid Liseberg på väg in.

– Det är in mot stan som busstrafik­en vid Korsvägen påverkas. Det är ganska mycket förändring­ar för våra resenärer och det bästa är söka sin resa med Reseplaner­aren, gå in på Västtrafik.se eller höra av sig till Västtrafik­s kundservic­e. Vi har också satt ut informatio­n och linjekarto­r på hållplatse­rna, säger Sara Ihrlund.

Under sommaren kommer alla spårvagnsl­injer förutom linje 1 att få nya sträckor och indragna hållplatse­r. Exempelvis ska sträckorna Järntorget-Hagakyrkan-Valand och Gamlestads­torget-Angered dras in för spårvagnst­rafik senare i juli. Det innebär att spårvagnst­rafiken kör andra vägar eller ersätts med bussar.

Trafikverk­et betonar dock att trafiksitu­ationen inte är unik för i år, utan att det här snarare kommer att bli ett normalläge i framtiden.

– Vi har flera år framför oss där det kommer att pågå arbeten som påverkar trafiken på olika sätt. Att börja med nya vanor kan vara ett bra sätt att hantera detta, säger Bertil Hallman.

– Det har funnits en attityd om att det här är övergående. Men jag försöker förklara att Göteborgsr­egionen växer så det kommer bli mer köer i trafiken. Det här är storstadsp­roblematik som blir en del av vardagen. Vi blir fler och fler individer som vill resa och vi kommer inte kunna bygga ut vägsysteme­t i den takten, utan vi kommer satsa på kollektivt­rafiken, säger Bertil Hallman.

Trafikverk­et kommer under veckan att göra analyser över hur trafiksitu­ationen har påverkats av omläggning­arna. Framåt veckan hoppas myndighete­n ha identifier­at mönstren.

– Successivt kan vi tala om vilka vägar som funkar bättre och funkar sämre, vilka tider som går att vrida på. Vi kommer att samla på oss underlag för att kunna beskriva situatione­n i sommar, men också göra det bättre kommande år, säger Bertil Hallman.

Trafikverk­et betonar att trafiksitu­ationen inte är unik för i år, utan att det här snarare kommer att bli ett normalläge i framtiden.

 ?? Bild: Robin Aron ?? upprustnin­gen av den 50 år gamla Älvsborgsb­ron kommer att skapa mest oreda i trafiken.
Bild: Robin Aron upprustnin­gen av den 50 år gamla Älvsborgsb­ron kommer att skapa mest oreda i trafiken.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Vid Centralsta­tionen drar nya arbeten igång med nya Hisingsbro­n och Västlänken vilket innebär att arbetsområ­det utökas. detta pågår till 2022 eller 2023.
Bild: Anders Ylander Vid Centralsta­tionen drar nya arbeten igång med nya Hisingsbro­n och Västlänken vilket innebär att arbetsområ­det utökas. detta pågår till 2022 eller 2023.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden