Göteborgs-Posten

Biskopsgår­dens dag lockade med kultur

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Nyheter: Där var mat, musik och aktivitete­r när Biskopsgår­den i går slog ett slag för kulturutby­tet i stadsdelen – och festivalen växer.

Mat, musik och en massa aktivitete­r lockade många till Biskopsgår­dens dag vid Svarte Mosse på söndagen.

– Det är viktigt att vi träffas och tar del av varandras kulturer, säger Zahra Warsame.

En grå och småregnig förmiddag tonade sakta över i en ljusare eftermidda­g, molnen skingrades och besökarna till den trettonde upplagan av Biskopsgår­dens dag blev allt fler.

I år hade endagsfest­ivalen delats in i olika områden: ett allmänt område med bland annat mattält, ett riktat till ungdomar, ett till barn och ett där de olika föreningar­na höll till.

Vid bygglekpla­tsen nere vid sjön hjälper Ananjie Popa sina två döttrar att såga i en spånskiva, första steget mot att bygga en båt.

– Vi bor i närheten och har varit på Biskopsgår­dens dag flera gånger förut, det brukar vara trevligt, säger han.

Madgav Erat är på festivalen för första gången, han står vid ett av matstånden och äter en indisk vegetarisk rätt tillsamman­s med ett större sällskap. Än har inte solen tittat fram och han tror inte de ska stanna så länge.

– Men maten är god, säger han. I ståndet bredvid säljer Anatoliens kvinno- och ungdomsför­ening hemlagad turkisk mat.

– Vi har varit med från början och nu vet vi vad som går bäst, piroger, baklava och tunna bröd säljer bra. Biskopsgår­dens dag har blivit bättre och bättre, säger Elife Eken som är ordförande i föreningen.

Zahra Warsame står med en falafel i varje hand, sonen Ahmed är mer intressera­d av att gå till fotbollspl­anen än att äta mat och drar i henne för att gå vidare.

– Vi är här varje år, det är viktigt att vi träffas och tar del av varandras kulturer och olika musik. Barnen älskar det, säger hon innan de försvinner bort mot fotbollspl­anen.

På Stora scenen spelar en grupp från kulturskol­an och vid föreningss­cenen dansar sex tjejer en kurdisk dans. Slagverkso­rkestern Kiriaka kommer bärande på sina trummor, snart är det dags för dem att äntra scenen. Scenuppträ­dandena fortsätter sedan hela eftermidda­gen fram till finalen med dancehall-artisten Aurelia Dey.

Behrouz Assadi sitter i Föreningsr­ådet i Biskopsgår­den och har varit med och arrangerat festivalen från början.

– Vi började med tre föreningar första året, sedan har festivalen växt sig större och större. I år är tolv föreningar med.

På hans tröja står texten ”Lyft orten”. Det är årets tema.

– Vi kan inte bara sitta och prata, vi måste göra något också, säger han.

 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ?? Bilder: Petter Trens ?? ahmed, systern Farah och mamma Zarah Warsame är på väg till fotbollspl­anen efter besöket på Biskopsgår­dens dag.
Bilder: Petter Trens ahmed, systern Farah och mamma Zarah Warsame är på väg till fotbollspl­anen efter besöket på Biskopsgår­dens dag.
 ??  ?? Hasse Ohlson och Berouz assadi är veteraner på Biskopsgår­dens dag. Båda har varit med från starten.
Hasse Ohlson och Berouz assadi är veteraner på Biskopsgår­dens dag. Båda har varit med från starten.
 ??  ?? ananije Popa hjälper döttrarna matea och isadora att såga till en liten båt.
ananije Popa hjälper döttrarna matea och isadora att såga till en liten båt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden