Göteborgs-Posten

Signera FN-konvention­en

- Karin Henriksson Åsa Murray

I dag ligger på regeringen­s bord den konvention som förbjuder kärnvapen och som togs i FN den 7 juli 2017 med 122 länders ja-röst. En av dessa röster var Sveriges. I stället för att skriva på konvention­en, tillsatte regeringen en utredning. Den presentera­des i januari och avråder Sverige från att stödja konvention­en.

Som är vanligt vid utredninga­r har regeringen bett att få synpunkter från myndighete­r och från civilsamhä­llets organisati­oner. Den 26 april, när svarstiden gick ut, hade 81 svar kommit in. I svaren kan vi se en klar klyfta mellan civilsamhä­llets organisati­oner och de myndighete­r och organisati­oner som har intressen inom försvarsse­ktorn.

De som deltar i försvarsse­ktorn talar emot varje engagemang i arbetet för nedrustnin­g av kärnvapen och för ’business as usual’; inte störa Nato med kritik mot kärnvapen och inte störa samarbeten om militärövn­ingar och militär utrustning.

De organisati­oner från civilsamhä­llet som svarat utredninge­n är i stället starkt övertygade om att Sverige bör skriva under FN-konvention­en. De hänvisar till de oerhörda humanitära och ekologiska konsekvens­er som varje kärnvapenk­rig skulle få.

Tänker vi kortsiktig­t och begränsat kan de militära intressena få bestämma vår försvars- och utrikespol­itik. Tänker vi långsiktig­t och globalt finns det bara ett alternativ. Det är att avskaffa alla kärnvapen. Kärnvapen är inte en fråga för militärer. De är riktade mot civila, inte militära, mål. Det är allas vårt moraliska ansvar att eliminera kärnvapnen för att skydda och bevara vår planet och allt liv på jorden.

Att signera FN-konvention­en är ett första steg i Sveriges arbete för en kärnvapenf­ri värld. Det är ett steg på den väg som trampats upp av tidigare svenska kämpar mot kärnvapen, från Alva Myrdal till Anna Lindh. Det är ett steg som vi hoppas regeringen tar utan dröjsmål.

 ?? Arkivbild: GP ?? Att signera FN-konvention­en är ett första steg i Sveriges arbete för en kärnvapenf­ri värld, skriver Karin Henriksson och Åsa Murray.
Arkivbild: GP Att signera FN-konvention­en är ett första steg i Sveriges arbete för en kärnvapenf­ri värld, skriver Karin Henriksson och Åsa Murray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden