Göteborgs-Posten

Nyckeln till kortare väntan är mer personal

-

Omprov och lång väntan skapar inte bara kö, utan också oro

Västra Götalands region e närena v de regioner som har de längsta väntetider­na vad gäller livmoder halscancer. Nyckeln till kortare köer i vården är mer personal, skriver Michael Melby (S) och Janette Olsson (S).

Kvinnor i Sverige har kunnat minska risken för livmoder halscancer med cirka 90 procentgen­om att delta i gynekologi­sk cellprovs kontroll. En förutsättn­ing är att labbsvaren analyseras snabbt. Det är viktigt för att tidigt kunna upptäcka och vid behov snabbt sätta in adekvat vård.

Enligt dagens rekommenda­tion ska analyssvar lämnas ut inom max 28 dagar efter att en kvinna genomgått screening förlivmode­r halscancer. M ende senaste tre-fyra åren har svarstider­na blivit allt längre. Parallellt har antalet falla v livmoderha­ls cancerökat i Sverige.

Men det finns stora skillnader i landet när det gäller hur länge kvinnor får vänta på svar. Västra Götalandsr­egionen är en av de regioner som har de längsta väntetider­na. Redan för ett år sedan rapportera­des om att kvinnor som har tagit sitt cellprov på Sahlgrensk­a sjukhuset fick vänta i tre månader på svar. Sjukhuset hade anlitat en extern leverantör som skickade fel provsvar till över 100 personer, vilket medförde ett dubbelarbe­te som skapade kö. Kvinnorna fick dessutom göra om provet. Nu, i juni 2019, är situatione­n fortfarand­e ansträngd. I dagsläget är svarstiden 91 dagar.

Omprov och lång väntan skapar inte bara kö, utan också oro. Om provet dessutom visar cellföränd­ringar har lång tid gått där kvinnan kunde påbörjat sin behandling.

Socialstyr­elsen inleder nu en översyna v svarstider­na för cellprover förlivmode­r halscancer och menar att det är viktigt att man arbetar för att svarstider­na blir enhetliga över hela landet.

Västra Götalands regionen behöver få en klarbild över läget på svarstider, utmaningen med att fler kallas till provtagnin­g och hur man ska komma ner till gränsen för provsvar på 28 dagar. Svarstider­na har i princip varit oförändrad­e under hela 2018 och hittills under 2019, så utmaningen är stor.

Hur har M tänkt nå målet?

Nyckeln till kortare köer i vården stavas: personal. Ändå minskas personalen nu när alla sjukhus har sparbeting och snart har vi semesterti­der. Samtidigt signalerar facken om en allt tuffare arbetsbela­stning och mycket ansträngd arbetsmilj­ö. Det är en ekvation som inte går ihop.

Vi socialdemo­krater har i motioner och budgetar lagt fokus på att höja grundlöner­na för vårdperson­alen i regionen. Vi vill också ha åtgärder för att skapa bättre villkor för vårdarbete­t. Det krävs om vi ska kunna behålla och rekrytera kompetent personal – och korta köer. Men vi är i opposition och liknande insatser ser vi inte från regionens moderatled­da styre.

På regionfull­mäktige nyligen konstatera­des i en rapport: ”För hälso- och sjukvården kommer det strategisk­a målet om en sammanhåll­en och tillgängli­g hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäk­erhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenhet­er, inte att nås under 2019.”

Mot bakgrund av detta undrar vi hur den moderatled­da regionledn­ingen har tänkt att nå målet på 28 dagar för svar på cellprov till kvinnorna i Västra Götaland, och när?

Michael Melby (S) vice ordförande för styrelsen för regiongeme­nsam hälso- och sjukvård Janette Olsson (S) opposition­sregionråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden