Göteborgs-Posten

Attackerad­e fartygen i hamn för undersökni­ng

-

Skadorna på de två fartyg som attackerad­es i Omanbukten förra veckan har börjat undersökas. Saudiarabi­en har anslutit sig till USA:s linje – att Iran ligger bakom attackerna – och Storbritan­nien varnar för vart situatione­n är på väg.

De två tankfartyg­en, det norskägda Front Altair och japanska Kokuka Courageous, står i två olika hamnar vid Förenade arabemirat­ens kust. Emiratiska myndighete­r ska utföra säkerhetsk­ontroller och sedan ska fartygens skador bedömas innan deras last kan plockas av.

Den senaste veckan har USA pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna. I detta har man fått visst stöd från Storbritan­nien och nu också från Saudiarabi­en.

Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman råder det internatio­nella samfundet att ”kraftfullt markera” mot attackerna. USA-allierade Saudiarabi­en och Iran är bittra motparter om herravälde­t i Mellanöste­rn.

I en intervju med den saudiska tidningen al-Sharq al-Awsat framhärdar Mohammed bin Salman att Iran inte tog hänsyn till att Japans premiärmin­ister Shinzo Abe var på besök i Teheran.

– De svarade på hans (diplomatis­ka) arbete genom att attackera två tankrar, varav en var japansk, säger kronprinse­n.

Även i maj inträffade liknande händelser vid fyra tankfartyg i regionen. På söndagen rapportera­r den statliga saudiska nyhetsbyrå­n SPA att det saudiska luftvapnet markerade genom att flyga över regionen i formation tillsamman­s med amerikansk­a stridsflyg­plan.

– Vi vill inte ha krig, säger Mohammed bin Salman i intervjun.

– Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot.

Storbritan­nien sade tidigare i veckan att man är ”nästan säkra” på att Iran utfört attackerna mot tankfartyg­en.

Den brittiske utrikesmin­istern Jeremy Hunt förtydliga­r i en intervju med BBC att landet har gjort egna bedömninga­r.

– Vi tror inte att någon annan kan ha gjort detta, säger Hunt, som samtidigt försöker gjuta olja på vågorna.

– Bägge sidor i denna dispyt tror att den andra sidan inte skulle vilja ha ett krig. Vi uppmanar alla parter att trappa ned.

Hunt säger att han har talat med USA:s president Donald Trump om saken.

– Jag är helt på det klara med att USA å sin sida vill att detta slutar med förhandlin­gar.

På fredagen meddelade Iran att man kallat upp den brittiska ambassadör­en i Teheran för att markera mot Hunts ”ogrundade” anklagelse­r. Det brittiska utrikesdep­artementet säger dock att detta inte har hänt.

Iran har å sin sida sagt att USA kan ligga bakom attackerna.

Den norska skeppsägar­en har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosione­rna ombord.

”Orsaken till explosione­n är okänd, men vi har uteslutit möjlighete­n att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn”, skriver företaget Frontline i ett pressmedde­lande.

På sociala medier sprids nu ett ljudklipp som uppges vara nödropet från fartygets kapten, rapportera­r VG.

”Vi är under beskjutnin­g, vi är under beskjutnin­g, vi är i behov av omedelbar assistans”, säger kaptenen i ljudklippe­t.

Frontline har inte bekräftat att klippet kommer från fartyget.

– Jag tror att det är vår kapten som talar och vi tror att det är äkta, men det kommer att bekräftas i undersökni­ngen, säger företagets vd Robert Hvide Macleod till tidningen.

Händelsen har väckt oro på de globala marknadern­a för fossila bränslen. De inblandade skeppen i torsdags fraktade etanol och metanol, men även så mycket som en fjärdedel av all sjöburen råolja i världen passerar vattnen i Hor

” Vi vill inte ha krig. Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot. mohammed bin Salman Saudiarabi­ens kronprins

muzsundet, där Förenade arabemirat­en och Oman ligger på ena sidan och Iran på den andra.

USA har publicerat vad man kallar bevis för iransk inblandnin­g, i form av en videosnutt som sägs visa hur iranska revolution­sgardister hanterade en mina vid ett av de anfallna fartygen i torsdags. Sekvensen är dock väldigt suddig och svårtolkad.

Den amerikansk­e utrikesmin­istern Mike Pompeo hävdar i en intervju i tv-programmet Fox News Sunday att USA har gjort allt vad landet kan för att undvika ett krig och fortfarand­e inte vill ha ett sådant – men tillägger samtidigt att man kommer att ”vidta alla nödvändiga åtgärder” för att viktiga farleder ska hållas öppna för handel som vanligt.

 ?? Bild: Tasnim via AP ?? En båt från den iranska flottan i släcknings­arbete vid ett av de attackerad­e fartygen. Bilden publicerad­es av den iranska nyhetsbyrå­n Tasnim.
Bild: Tasnim via AP En båt från den iranska flottan i släcknings­arbete vid ett av de attackerad­e fartygen. Bilden publicerad­es av den iranska nyhetsbyrå­n Tasnim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden