Göteborgs-Posten

Proffstips för att få pricken över i:et

- Anna Bratt

Det där lilla extra som gör att ett rum blir ett hem kan vara svårt att få till. Men det finns mängder av knep och tips att utgå ifrån när du ska lägga sista handen vid inredninge­n.

Möblerna är på plats, utplacerad­e enligt konstens alla regler. Ljuset faller vackert och gardinerna är av rätt längd. Ändå saknas något – pricken över i:et, det som gör rummet mysigt, spännande och intressant.

– Jag får ofta frågor om den sista touchen i inredninge­n. En utmaning som folk har är att få in de där udda grejerna som bryter av och gör rummet spännande, säger Frida Ramstedt som driver inrednings­bloggen Trendenser och just har kommit ut med boken ”Handbok i inredning och styling” (Roos och Tegnér).

Trots att vi omges av inrednings­inspiratio­n på Instagram, Pinterest och glossiga magasin saknas ofta de konkreta tipsen.

– Det handlar alltid om färdiga resultat, i bildtexten får vi veta vad vi ser, men inte varför. Det skapar en klyfta mellan bilderna och våra egna hem, eftersom man inte får ihop det, säger Frida Ramstedt.

Det är lätt att misströsta och tänka att inredning bara handlar om känsla – det är något vissa har och andra inte. Men mycket går att lära sig, det finns tekniker och knep att utgå ifrån för att lyckas.

– Även om det egentligen inte finns rätt eller fel så existerar vissa grundprinc­iper, säger Frida Ramstedt.

Tips nummer ett är att försöka zooma ut och se sitt hem med nya ögon. Det är lätt att man ”slutar se” det man vandrar runt i varje dag.

– Jag brukar fota med mobilkamer­an, jag har en tendens att bara se detaljerna hemma till slut, men om jag tar bilder kan jag titta på dem och se hemmet mer som en besökare ser det första gången.

En annan sak som gör att man lätt kör fast är att man fastnar i en nivå och placerar allt – tavlor, lampor, hyllor – i samma höjd.

– Tänk fågel, fisk och mittemella­n, och jobba med saker som drar blicken upp mot taket och ned mot golvet. Det ger en helt annan känsla, tipsar Frida.

När det kommer till detaljerna pratar hon om något som ger en wow-känsla.

– Det ska finnas något i rummet som suger tag i en, det kan vara en speciell väggfärg eller en härlig matta. Något som får den som kliver in i rummet att känna: wow!

Wow-känslan ska följas av en aha-upplevelse, skapad av en brygga.

– Först ser man väggen eller mattan, sedan; aha, den matchar det här konstverke­t på motsatta väggen. Wow-känslan får en aha-koppling i rummet, och för att det ska ske kan man skapa en brygga – kanske ett stilleben i samma färgskala som binder ihop och får helheten att sjunga.

Den här wowkänslan beskriver Frida Ramstedt som en inkastare – den ska få en att vilja gå in i rummet och titta vidare.

Men sedan behövs något som får en att vilja stanna kvar. Här handlar det inte bara om visuella effekter.

– Någonting måste göra rummet mysigt och behagligt att vara i, det kan vara en skön fåtölj eller soffa som omfamnar en.

Frida tycker generellt att vi pratar för lite om vad det egentligen är som gör ett hem trivsamt, tillgängli­gt och funktionel­lt.

– Rubrikerna i inrednings­magasinen handlar om hur du skapar en lyxig känsla, men ingen pratar om hur du kan inreda för att komma ned i varv eller få energi, eller hur du skapar bra förutsättn­ingar för att umgås i ett rum.

Det svåraste för många är att hitta de små personliga sakerna som ger en sinnlig effekt, det som får oss att känna något.

– Min mamma gick bort nyligen, och när vi städade ur dödsboet hittade jag saker som gav mig massor av fina minnen. Bara att ta i de sakerna gav mig en skön känsla. Sådant behöver vi omge oss med i våra hem, känslobomb­er som triggar oss att må bra, säger Frida Ramstedt.

Ikea i all ära, men många platta, lackade ytor i ett hem ger en stängd känsla, där finns inget sinnligt som bryter av det perfekta, menar Frida. I ett hem där allt är likadant finns inget som får oss att vilja bromsa upp och pausa.

– Det är inte taktilt utan platt och hårt och instängt. Vi behöver de där udda sakerna som vi vill ta på och känna. Det kan vara nå

got som folk hajar till av, som är gjort för hand eller kommer från naturen.

Det klassiska knepet för att få till det med de där udda prylarna och skapa en personlig touch är att bygga stilleben. Det behöver inte vara en grupp vaser på byrån i vardagsrum­met.

– Många bygger stilleben i köket, kanske utan att tänka på det, genom att ställa ihop oljor och kryddor på en liten bricka att ha till hands vid spisen eller på bordet, säger Frida.

I badrummet kan man gärna bygga ett stilleben för att bryta av och skapa något levande i en ganska steril miljö.

– Ställ ihop en liten vas med kvistar av det som blommar just nu med en vacker parfymflas­ka och ett litet fat att lägga smycken på, det skapar ett vackert blickfång.

Det som i slutändan gör att ett hem känns vackert, inbjudande och personligt är att man ser att någon lever där, menar Frida Ramstedt. Vi är så präglade av alla städade bilder på Instagram och liknande att vi programmer­as till att stajla våra hem på det viset.

– Tänk på allt vi tar bort när vi fotar. Bilderna vi ser och bilderna vi tar är ofta så städade, vi har fostrat varandra i att man inte ska ha saker framme. Men ofta när man kommer hem till någon som har det väldigt mysigt så ligger det en uppslagen bok eller en stickning

någonstans. Det är spåren av liv som skapar ett hem.

 ?? Bilder: Björn Larsson Rosvall ?? Frida Ramstedt ger sina bästa tips för sista touchen, det som gör ett hem personligt och ombonat. det handlar om blickfång, stilleben och det personliga.
Bilder: Björn Larsson Rosvall Frida Ramstedt ger sina bästa tips för sista touchen, det som gör ett hem personligt och ombonat. det handlar om blickfång, stilleben och det personliga.
 ??  ?? inrednings­bloggaren Frida Ramstedt.
inrednings­bloggaren Frida Ramstedt.
 ??  ?? Frida Ramstedt är förtjust i tavelvägga­r och att inte hänga allt på samma nivå. ”Tänk fågel, fisk och mittemella­n, och jobba med saker som drar blicken upp mot taket och ned mot golvet”, säger hon.
Frida Ramstedt är förtjust i tavelvägga­r och att inte hänga allt på samma nivå. ”Tänk fågel, fisk och mittemella­n, och jobba med saker som drar blicken upp mot taket och ned mot golvet”, säger hon.
 ??  ?? För många är det svåraste att hitta det där som ”gör det”, den sista touchen. de personliga sakerna är viktiga.
För många är det svåraste att hitta det där som ”gör det”, den sista touchen. de personliga sakerna är viktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden