Göteborgs-Posten

Förebygg sjukdomarn­a som dina växter kan få

- Anna Bratt

Växtsjukdo­mar kan orsaka ett snöpligt slut för perennraba­tten eller fruktskörd­en, och nya klimatföru­tsättninga­r ger nya problem. Men redan nu på försommare­n kan du göra något för att förebygga de värsta katastrofe­rna.

Fläckar på bladen, vissnande växter och ludna beläggning­ar – din prunkande trädgård kan drabbas av sjukdomar och mögelsvamp­ar. Man kan inte skydda sig mot allt, men man kan förebygga och hejda en hel del.

– Putsa bort så fort du ser angrepp och välj motståndsk­raftiga sorter om det finns, tipsar Maj-Lis Pettersson som är hortonom, expert på växtskydd och trädgårdse­xpert i radioprogr­ammet ”Odla med P1”.

Hon har just kommit ut med boken ”Skydda din trädgård”, en handbok i hur man kan hantera skadedjur och sjukdomar.

Sjukdomsan­grepp på trädgårdsv­äxter beror ofta på olika typer av mögelsvamp­ar. De flesta trivs i hög luftfuktig­het och uppkommer därför ofta på sensommare­n, men den allt vanligare mjöldaggen är ett undantag.

– Svampar som orsakar mjöldagg har ett annorlunda beteende än vad svampar normalt har, de gynnas av torra förhålland­en. De senaste åren har jag märkt en stor ökning av mjöldaggsa­ngrepp, även på växter som aldrig tidigare drabbats, säger Maj-Lis Pettersson.

Hon tror att det dels handlar om att det har kommit nya arter av mjöldaggss­vampar med importerad­e växter, som går på andra växter än vi är vana vid, dels att klimatförä­ndringar kan spela in.

– Det verkar som om vi får ett allt torrare klimat, och det gynnar mjöldaggss­vamparna. Vi har sett väldigt lite bladmögel på potatis och tomat, och det tyder också på att det har varit torrt.

Även bakteriesj­ukdomar gynnas av ett varmare klimat, menar MajLis Pettersson.

– I dag är det främst sydligaste Sverige som drabbas av bakteriesj­ukdomar på till exempel hästkastan­j och syren. Men det kan bli ett större problem även längre norrut.

För de flesta mögelsvamp­ar, till exempel bladmögel och gråmögel, är hög luftfuktig­het väldigt gynnsamt, och även torra, varma somrar stiger fukthalten i luften på sensommare­n. Att odla i upphöjda bäddar och se till att plantorna torkar snabbt efter regn, samt att inte odla för täta bestånd, är generella tips som motverkar mögeltillv­äxt.

I Maj-Lis Pettersson­s egen trädgård

i nordvästra Uppland brukar bladfläcks­sjukdomar dyka upp ibland, men de har blivit allt färre med åren.

– Jag är väldigt uppmärksam och

vet vad jag ska titta efter, och plockar bort angrepp direkt.

 ?? Bild: Tomas Lagerström ?? maj-Lis Pettersson är hortonom och expert på växtskydd.
Bild: Tomas Lagerström maj-Lis Pettersson är hortonom och expert på växtskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden