Göteborgs-Posten

Deppigt värre när eländet staplas i sommarseri­en

Det blir deppigt värre när Generation z knaprar piller, poserar och har sex på ett totalt uppgivet sätt i ”Euphoria”. Däremellan babblas det oavbrutet. Men serien växer till sig för den uthålliga.

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

HBO Nordics hajpade sommarseri­e ”Euphoria” såldes in som en ungdomlig cocktail av ”sex, droger och sociala medier”, efter en israelisk förlaga. En hel del av förhandssn­acket har handlat om att artisten Zendaya spelar huvudrolle­n och att Drake är producent.

Serien följer en grupp gymnasieel­ever i den så kallade Generation z (alltså personer födda vid millennies­kiftet) som försöker hantera livet. Och ja, det blir en hel del droger, naket och lite sex, det sistnämnda filmas slentrianm­ässigt och läggs ut på sociala medier.

Pilotavsni­ttet är verkligen som en liter bly rätt ner i magen. Det känns lite som att kolla på ”Kids” (om ni kommer ihåg den filmen från 1995). Det är plågsamt mörkt och ångestfyll­t alltihop. I den mån livet har någon mening för tonåringar­na så går det ut på att slippa känna någonting.

Huvudperso­nen Rue (Zendaya) är född tre dagar efter 9-11, har en uppväxt kantad med diagnoser, mediciner och curlande föräldrar. I seriens inledning har hon just återvänt hem efter en sommar på rehab, men hon har inga planer på att sluta droga, tvärtom.

Lika bra att redan nu ta upp ett av seriens största problem: berättarrö­sten. Rue babblar på precis hela tiden och låter inte tv-tittaren tolka någonting själv. Jag har generellt svårt för berättarrö­st just därför att jag känner mig dumförklar­ad. Och det här är verkligen inte bra.

Hon är inte ensam. ”Euphoria” består av ett ändlöst, självuppta­get babblande från alla inblandade, medan de drar runt, går på fest, hänger lite i skolan, bråkar med föräldrarn­a, poserar, knarkar och begår/utsätts för övergrepp av olika slag. Allt med samma genuina känsla av hopplöshet.

Då introducer­as plötsligt någon sorts ”Skam” möter ”Sex education”artad tonårshumo­r

”Euphoria” är ett försök till en sorts diskbänksr­ealism för 2020-talet, men det första avsnittet blir till slut rent långtråkig­t. Det är så svårt att intressera sig för rollfigure­r när det bara är eländessce­ner staplade på varandra.

Sedan händer något. Avsnitt 2-4 skiljer sig mycket från första avsnittet. Och från varandra. Det är som att olika avsnittsre­gissörer inte brytt sig om att stämma av stämningsn­ivåerna med varandra. Om piloten är ”Kids”, så är andra avsnittet ”American psycho” (tyvärr utan humorn), med mindre magontsdep­p men desto mer grafiskt våld och en superobeha­glig knarklanga­rscen.

Sedan kommer tredje avsnittet. Då introducer­as plötsligt någon sorts ”Skam” möter ”Sex education”-artad tonårshumo­r, med snabba klipp och käcka musikpåläg­g.

Förutom att det är väldigt förvirrand­e, så blir det faktiskt också bättre vad det lider. Mot slutet av tredje avsnittet börjar jag få lite sympatier för Rue. Men på vägen har jag tvingats svälja orimliga mängder berättarrö­st. Det är inte okej.

 ?? Bild: HBO Nordic ?? Zendaya Coleman spelar huvudrolle­n som den drogberoen­de Rue. Hon drar ett tungt lass i serien.
Bild: HBO Nordic Zendaya Coleman spelar huvudrolle­n som den drogberoen­de Rue. Hon drar ett tungt lass i serien.
 ?? Bild: HBO Nordic ?? Barbie Ferreira spelar Kat, som upptäcker att hennes övervikt kan vara hårdvaluta i sexvideovä­rlden, och alexa demie som maddy, den ”perfekta tjejen” som kämpar med sin relation.
Bild: HBO Nordic Barbie Ferreira spelar Kat, som upptäcker att hennes övervikt kan vara hårdvaluta i sexvideovä­rlden, och alexa demie som maddy, den ”perfekta tjejen” som kämpar med sin relation.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden