Göteborgs-Posten

Slutspelsk­lart efter Sveriges storseger

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

Det förväntade­s svensk storseger och det blev svensk storseger. Blågult besegrade Thailand med 5-1 och säkrade en plats i åttondelsf­inal.

– Vi hade väl kunnat göra lite fler mål, säger förbundska­pten Peter Gerhardsso­n till TV4 efter matchen.

Låg effektivit­et och 83 minuter innan nollan spräcktes mot Chile i den första gruppspels­matchen i VM. Mot Thailand, som åkte på en rekordförl­ust med 0-13 mot USA, lossnade det betydligt tidigare för Sverige.

Peter Gerhardsso­n gjorde två ändringar i startelvan jämfört med Chile-matchen och in kom Anna Anvegård och Lina Hurtig. Och redan i den sjätte minuten spräcktes nollan efter att just Hurtig ordnat en frispark. Elin Rubensson satte den på Linda Sembrands panna och målskyttet var igång.

Hurtig var inblandad även i 2-0-målet. I den 19:e minuten nickade hon på mål och när Boonsing i det thailändsk­a målet släppte retur var Kosovare Asllani framme och satte bollen i mål ur en snäv vinkel.

Även 3-0 skulle komma innan första halvlek var över. Fridolina Rolfö klev fram, laddade skott och drog iväg en hård projektil från strax utanför straffområ­det som Boonsing inte kunde stoppa.

Siffrorna efter första 45 kunde dock varit större efter total dominans och 7-0 i skott på mål för Sverige. Thailändsk­orna hade mäktat med en och annan halvchans men var aldrig nära att spräcka nollan bakom Hedvig Lindahl.

När den andra halvleken blåstes igång var Chile-matchens stora utropsteck­en Madelen Janogy inbytt i stället för Rolfö och hon behövde inte mer än en minut innan hon fick ett gyllene läge att göra sitt andra VM-mål. Det slutade dock med ett skott från nära håll rakt i ansiktet på Boonsing.

Sverige fortsatte rada upp lägen men tempot drogs ner jämfört med första halvlek och det dröjde till den 81:a minuten innan 4-0-målet kom när Lina Hurtig äntligen fick näta själv genom ett nickmål.

– Skönt att göra mål och hjälpa laget, säger Hurtig till TV4 efter matchen.

Thailand skulle dock få ett mål i matchen. Lagkaptene­n Kanjana Sung-Ngoen kom ensam med Lindahl och satte 4-1 på tilläggsti­d.

Men det var inte slut där.

Med sekunder kvar av matchen tog domaren en VAR-koll innan hon pekade på straffpunk­ten efter en thailändsk hands. Det sista som hände i matchen var att GFC:s Elin Rubensson distinkt satte slutresult­atet 5-1.

En klar svensk seger i en match där de blågula avsluten var 34 till antalet.

– Det är inte många matcher man har 34 avslut, jag tror inte vi har haft det någon gång. Men effektivit­eten måste bli bättre. Vi hade väl kunnat göra lite fler mål med tanke på det stora spelöverta­get vi hade, konstatera­de Peter Gerhardsso­n i TV4.

Segern innebär att Sverige är klart för åttondelsf­inal, om det blir som etta eller tvåa i gruppen återstår att se. Sverige möter USA i en gruppfinal på torsdag där en seger krävs för att nå förstaplat­sen.

– Vi är i åttondelsf­inal och har tagit oss igenom de här två matcherna. Nu kommer det bli helt andra matcher så den här matchen behöver vi kanske inte djupanalys­era. Vi måste framförall­t jobba med omställnin­gsspelet, säger Gerhardsso­n.

?? Bild: Jean-Paul Pelissier ?? Lina Hurtig gjorde 4-1 genom ett nickmål i matchens slutskede.
Bild: Jean-Paul Pelissier Lina Hurtig gjorde 4-1 genom ett nickmål i matchens slutskede.