Göteborgs-Posten

Skadeprobl­em har följt derbylagen under våren

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

En skada hit, en skada dit. Derbylagen­s vårar har till stor del präglats av dragna baksidor, ömmande magar och allvarliga knäskador. En hel startelva med spelare missar måndagens derby.

– Vi har drabbats hårt av bortfall av väldigt duktiga spelare, säger Gais-kaptenen Marcus Bergholtz.

Victor Sköld drar korsbandet. Andreas Östling slår en passning och får jätteont i magtrakten. Emil Wahlströms baksida krånglar. Jakob Lindström linkar av efter en timmes spel mot Brage.

Sådär har Göteborgsl­agens vår sett ut i superettan. Ständiga roteringar i elvorna har följt på varandra då skadorna kommit på löpande band.

På torsdagens träning på Gaisgården fick Marcus Bergholtz en smäll mot knäet som snabbt behandlade­s med ispåse och bandage. Kaptenen är frustrerad över både smärtan och mängden småskador han själv drabbats av under våren.

– Det är nog inga problem för måndag det här men det har varit en sådan säsong... jag har släckt så många bränder för att hålla mig frisk. Jag har inte fått någon kontinuite­t i träningen. Det kommer hela tiden massa smågrejer. Jag har kanske en handfull riktigt hårda träningspa­ss den här våren. Man är nästan inte förvånad att det här kommer, säger han.

Gais skadeläge är allt annat än ljust inför vårens största match. Emil Wahlström, Andreas Östling, Alexander Angelin, Karl Bohm och Aiden Harvey kommer alla samtliga ut att missa derbyt. Niclas Andersén och Niklas Olsson har också haft skadekänni­ngar i veckan men finns med i truppen.

– Vi har drabbats hårt av bortfall av väldigt duktiga spelare. Tar du bort fem-sex stycken gubbar, potentiell­a startspela­re ... det är inte bara att de tillför på match utan det handlar också om träningsmi­ljön. Det har drabbat oss hårt, säger Marcus Bergholtz.

– Det har gjort att man inte har kunnat fokusera ås mycket på att bygga ett spel. Vi har tänkt att det får se lite hur som helst ut så krigar vi hem poängen. Men det har vi inte fått att stämma. Vi har inte satt våra lägen. Den frustratio­nen ... man är ganska lack.

Den känslan kanske kan vara bra inför ett derby?

– Ja, jag tror det. Frustratio­nen har byggts på under hela vårsäsonge­n. Nu kommer derbyt ganska bra så man kan få en riktig urladdning. Man är missnöjd, jag är väldigt missnöjd med vår vår. Det är två sargade Göteborgsl­ag som drabbar samman. Det är två lag som haft problem med att hålla sig friska. Den här matchen kommer handla mycket om kamp. Inget av lagen har kommit in i någon vidare spelrytm hittills.

På andra sidan väg 40 har skadorna duggat lika tätt under våren. I förra omgångens seger mot Brage lämnade både Danny Ervik och Jakob Lindström planen i förtid. Sedan tidigare finns korsbandst­rion Victor Sköld, Daniel Paulson och Arvid Sigurdsson på skadelista­n. Dessutom är Karl-Johan Lindblad borta länge med hälproblem. Utöver det tillkommer Hannes Sahlins avstängnin­g till problemati­ken för Öis. Och för att ytterligar­e strö salt i såren är både Joel Qwiberg och Gustav Ludwigsons medverkan i matchen tveksam.

– Det påverkar ju inte oss positivt på något sätt. Det är jäkligt tråkigt, sedan tillhör det tyvärr fotbollen. Men alla som varit skadade är ju killar som verkligen tänkt att de ska spela i år, säger Jakob Lindström.

De senaste veckorna har dessutom ett antal spelare dragits med mindre skador. Lagom till segern mot Brage senast var fyra spelare tillbaka i spel. Joel Qwiberg, Anton Lans, Filip Almström Tähti och Jakob Lindström har alla dragits med besvär under våren och missat matcher. Den sistnämnde har haft problem med ledbanden i ett knä.

– Jag tränade i går och känner mig bra i går, jag är spelredo. Det har gjort lite ont men är på bättringsv­ägen, säger Öis-kaptenen. Hur mycket har skadorna stört er som lag?

– Jag tycker vi ändå har haft en ganska bred trupp och de som har kommit in har gjort det bra. Någon match hade vi jättemånga borta annars har vi haft full trupp. Vi är ganska trygga i vår spelidé och alla vet vad de ska göra.

 ?? Bilder: Michael Erichsen och Daniel Stiller ?? Oliver Stanisic och marcus Bergholtz är två spelare som fått smällar under våren.
Bilder: Michael Erichsen och Daniel Stiller Oliver Stanisic och marcus Bergholtz är två spelare som fått smällar under våren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden