Göteborgs-Posten

Supportern Gustafsson tillbaka som tredjemålv­akt

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Oliver Gustafsson har hejat på Gais hela sitt liv. Tre månader som tredjemålv­akt i IFK Göteborg våren 2016 förändrade relationen till de andra på läktaren. Nu är han tillbaka i Grönsvart – som backupmålv­akt. – Jag tror inte att jag hade gjort om flytten, det var inte värt det med allt som hände runt omkring, säger han.

Oliver Gustafsson ursäktar sig i telefonen. En kund ringer till fiskhandel­n han jobbar i. Det är här, säljandes exempelvis makrill till restaurang­er och andra fiskhandla­re, man hittar Gais tredjemålv­akt på dagtid. Han hade egentligen slutat med fotbollen när Gais presentera­de honom som sin nya tredjemålv­akt tidigare i våras.

– De hade brist på målvakter och behövde mig om det skulle hända någonting. Jag ville ställa upp för klubben jag har växt upp med. Det var en självklarh­et, säger 26-åringen.

Från de egna leden gick Oliver Gustafsson hela vägen till Grönsvarts seniortrup­p. Han var omhuldad favorit bland supportrar, trots att han bara spelade ett fåtal matcher mellan stolparna från start. Men i januari 2016 lämnade han föreningen. Ett par månader senare presentera­des han som ny spelare i IFK Göteborg. Ett tre månader långt kontrakt skrevs under, där Oliver Gustafsson var tänkt att agera reserv bakom Pontus Dahlberg och John Alvbåge. Flytten blev uppmärksam­mad då Oliver Gustafsson så tydligt proklamera­t sin kärlek till Gais.

– Vad ska man säga, jag är jättegaisa­re, det vet alla. Fotbollssp­elare är ett jobb, jag var tvungen att ha ett jobb och de ville att jag skulle jobba för dem. Fotbollsmä­ssigt utvecklade­s jag jättemycke­t där. Men jag tror inte att jag hade gjort om det. Det var mycket skriverier och tjöt från folk. Jag känner ju mycket gaisare. Det är passé nu.

Var det värt det?

– Målvaktsmä­ssigt ja, men inte med allt som hände runt omkring. Men får släppa det lite, alla vet att jag är gaisare. Jag får svara både ja och nej på den frågan.

Det blev inte några tävlingsma­tcher för Blåvitt. Och efter en kort sejour i Ljungskile bestämde sig målvakten för att lägga elittankar­na på hyllan.

– Jag var trött på det. Jag fick aldrig riktigt chansen och var trött på att sitta på bänken. Det var som att jobba fast man inte får göra sitt jobb. Jag slutade helt och hållet då, säger han.

Några få matcher och oregelbund­en träning med Virgo i division 3 har hållit flåset på en acceptabel nivå under pausen från elitfotbol­len. När fotbollssa­tsningen slutade fick andra saker ta plats. Oliver Gustafsson drev under ett tag en juicecafé i Vasa. Nu har han jobbat med fisk i ett år.

– När Gais ringde nu i våras kände jag att jag inte hade något att förlora. Jag är där så mycket jag kan. Träningsti­derna passar inte med mitt jobb och jag prioritera­r jobbet. Det är där min inkomstkäl­la är. Men det är självklart väldigt roligt att vara med där uppe. Gaisgården har varit ett andra hem.

Han lever ett ovanligt liv för att tillhöra en superetta-trupp. Han är i snitt på ungefär en träning i veckan och är bara aktuell för match när någon annan saknas. Som när Marko Johansson var avstängd mot Syrianska. Då fick Oliver Gustafsson åka med till bortamatch­en.

– Jag känner att jag hänger med rätt bra med tanke på att jag har varit borta i tre år. Jag har en annan inställnin­g i dag. Nu är jag där för att hjälpa klubben och jag tänker mer på alla andra än på min egen karriär. Jag ser det från ett annat perspektiv. Det är intressant, säger han.

Till derbyt räknar han med att få följa matchen från läktaren. Både Damir Mehic och Marko Johansson är tillgängli­ga för spel.

– Jag ska dit och kolla, om det inte händer något oförutsägb­art. Jag går nog dit med farsan och står och skriker lite avsides. Man blir ju supporter.

Hans kärlek till klubben han nu är tillbaka i syns på ett ovanligt sett. En tatuering med texten ”Gais” pryder insidan på hans läpp.

– Det var många år sedan jag gjorde den. Någon av farsans polare hade en sån och jag tyckte den var häftig, säger han och skrattar.

Hur kommer det gå i derbyt?

– Det blir mycket mål, åt ett håll. 4-1 till oss tippar jag på. Arian Kabashi får lite utdelning. Han har sett bra ut på träning.

Vad ska man säga, jag är jättegaisa­re, det vet alla. Oliver gustafsson Tredjemålv­kt i Gais

 ?? Bilder: Robin Aron ?? ”nu är jag där för att hjälpa klubben och jag tänker mer på alla andra än på min egen karriär”, säger Oliver gustafsson om sin nystart i gais.
Bilder: Robin Aron ”nu är jag där för att hjälpa klubben och jag tänker mer på alla andra än på min egen karriär”, säger Oliver gustafsson om sin nystart i gais.
 ??  ?? Oliver gustafsson räknar med att få följa derbyt från läktaren.
Oliver gustafsson räknar med att få följa derbyt från läktaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden