Göteborgs-Posten

Publiksucc­é när Skaftö Open avgjordes

Nordens största damgolftäv­ling Skaftö Open innehöll flera svenska framgångar – men segern togs hem av tyskan Esther Henseleit. Reine Patriksson, som grundat tävlingen, var nöjd efter avslutning­en i Fiskebäcks­kil. – Jag stod vid artonde hålet och grät av

- Jesper Spanne Jesper.spanne@gp.se

Skaftö Open är Sveriges största tävling för damspelare och och totalt gjorde deltagarna upp om 50.000 euro i prispengar, en stor summa inom svensk damgolf. I tävlingen deltog bland annat den 19-åriga talangen Frida Kinhult, som den bästa amatörgolf­aren i världen. Efter en svag avslutning på tävlingen slutade hon på en 17:e plats i tävlingen. Segern bärgades istället av tyskan Esther Henseleit, som hade totalt 196 slag, elva under par.

– Det var fantastisk­t. Jag stod vid artonde hålet och grät när Esther Henseleit tog emot bucklan. Den här touren har framtidens stjärnor, och den här tjejen kommer vara topp-10 inom några år, säger tävlingens grundare Reine Patriksson.

Esther Henseleit följdes tätt i resultatli­stan av svenskan Lynn Carlsson, som slutade på 197 slag. Det var inte den enda svenska framgången i tävlingen. Sofie Bringner och Jessica Karlsson slutade också på topp 5-plats.

Skaftö Open spelades för andra året i rad i Fiskebäcks­kil. Det var Reine Patriksson som tog initiativ till tävlingen för två år sedan.

– Jag har följt damgolf runt om i världen under många år och sett hur otroligt mycket tid den nya generation­ens damspelare lägger på det här. Men utveckling­en med prispengar är skandalös, så jag bestämde mig för att skapa den här tävlingen.

Till nästa år hoppas tävlingen kunna växa ännu mer. Publikmäss­igt beskriver Patriksson årets upplaga av Skaftö Open som en en succé.

– Man gick man ur huse här på ön och vi hade jättemycke­t publik, det kom från folk från närområdet också. Vi lägger väldigt mycket krut på publiken och spelarna. Det var många som aldrig hade sett en golftävlin­g live förut, men alla uppskattad­e det mycket. Man förstår inte hur kul det kan vara att titta på golf, säger Reine Patriksson.

 ?? Arkivbld: Ludvig Thunman ?? Frida Kinhult är ett av framtidsna­mnen inom svensk golf.
Arkivbld: Ludvig Thunman Frida Kinhult är ett av framtidsna­mnen inom svensk golf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden