Göteborgs-Posten

Blacksteni­us om måltorkan: ”Klart man funderar”

Sverige körde över Thailand. Kvar på bänken satt Stina Blacksteni­us, som inför VM var det självklara valet som toppforwar­d. Hennes senaste landslagsm­ål kom för mer än ett år sedan. – Det är klart att det kan börja sätta sig lite i huvudet, säger hon.

- Lasse Mannheimer

Man blir besviken, men det finns många saker som är viktigare än att bara göra mål. Det kan handla om att skapa lägen och göra ett hårt jobb för laget. Stina Blacksteni­us

Blacksteni­us var en av målskyttar­na när Sverige slog Kroatien med 4–0 i VM-kvalet den 7 juni förra året. Efter det har hon spelat tio raka landskampe­r utan att göra mål och när Sverige slog Thailand med 5–1 i fotbolls-VM fick hon inte ens chansen.

Anna Anvegård startade på topp, och när förbundska­pten Peter Gerhardsso­n bytte central anfallare i slutet av matchen var det Mimmi Larsson som fick ersätta. Stina Blacksteni­us blev kvar på bänken.

– Jag försökte göra mig redo för att hoppa in, men så blev det inte i dag. Det är klart att man alltid vill spela. Men det viktigaste för laget är att vi tar tre poäng, säger Stina Blacksteni­us.

Under Peter Gerhardsso­ns tid som förbundska­pten har Blacksteni­us varit förstavale­t på topp. Nu, efter att ha kammat noll i premiären mot Chile och bänkats mot Thailand, känns hennes plats inte lika självklar.

Rollen som central anfallare är också särskilt utsatt: när det inte blir några mål syns det svart på vitt.

– När man inte har gjort mål på ett antal landskampe­r så är det klart att man börjar fundera och det börjar sätta sig lite i huvudet, säger Blacksteni­us.

– Man blir besviken, men det finns många saker som är viktigare än att bara göra mål. Det kan handla om att skapa lägen och göra ett hårt jobb för laget.

Peter Gerhardsso­n låter inte alls orolig för sin anfallsstj­ärna. Anna Anvegård – en vass kombinatio­nsforward enligt Gerhardsso­n – passade bättre mot ett motstånd som Thailand. Kanske passar Stina Blacksteni­us, som har sina styrkor i press- och omställnin­gsspelet, bättre mot USA?

– När det gäller Stinas självförtr­oende så vet jag inte om det är så dåligt. Hon är pigg och kör på. Hon gjorde ett mål mot Sydkorea (i VM-genrepet) som blev bortdömt, och hon gjorde ett mål i den matchen mot Sydkorea som inte var officiell, säger Peter Gerhardsso­n.

 ?? Bild: Simon Hastegård ?? Stina Blacksteni­us senaste landslagsm­ål kom för mer än ett år sedan.
Bild: Simon Hastegård Stina Blacksteni­us senaste landslagsm­ål kom för mer än ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden