Göteborgs-Posten

VM-guiden

-

GRUPP B Kina–Spanien

Var: Stade Océane, Le Havre. När: Måndag 17 juni, 18.00 Tv: TV12/C More Live

Förutsättn­ingar:

Kina och Spanien har en seger vardera efter två matcher och detta blir därmed en match om vilket lag som kommer tvåa i grupp B – förutsatt att obesegrade Tyskland slår jumbon Sydafrika som väntat. Spanien har bättre målskillna­d och tar andraplats­en vid ett oavgjort resultat. Det finns ett klart svenskintr­esse för den här matchen. Om Sverige vinner sin grupp, vilket avgörs när Blågult möter USA på torsdag, väntar just tvåan i denna grupp, alltså förmodlige­n segraren i denna match.

Stjärnan:

Trots överlägset spelöverta­g förlorade Spanien senast mot Tyskland med 0–1 och det blev bara ett spelmål i 3–1-segern mot Sydafrika i premiären. Kanske är det dags för mittbacken Irene Paredes att kliva fram för sitt land och lösa måltorkan. Paris SG-stjärnan är en klippa i defensiven, men gjorde också fyra mål framåt i VM-kvalet

GRUPP A Nigeria–Frankrike

Var: Roazhon Park, Rennes. När: Måndag 17 juni, 21.00 Tv: Sportkanal­en

Förutsättn­ingar:

Upp till bevis för Thomas Dennerby. Efter segern mot Sydkorea senast har den svenske förbundska­ptens Nigeria möjlighete­n att gå vidare till åttondelsf­inal. Eftersom fyra av de sex bästa treorna i gruppspele­t går vidare kan nigeriansk­orna klara sig. Men för säkerhets skull behöver de nog ta åtminstone en poäng mot värdnation­en. Frankrike är redan klart för åttondelsf­inal efter segrar mot Sydkorea och Norge och kan komma att vila spelare.

Tonåringen:

Efter förlusten mot Norge i VM-premiären petade förbundska­pten Dennerby sin förstemålv­akt Tochukwu Oluehi, 32, och ersatte henne med 18-åriga Chiamaka Nnadozie i matchen mot Sydkorea. Tonåringen tackade för förtroende­t och höll nollan i den viktiga matchen. Frågan är om Dennerby låter henne stå kvar i måstematch­en mot Frankrike. Oluehi och Nnadozie är inte bara lagkamrate­r i landslaget utan spelar för samma klubb hemma i Nigeria, Rivers Angels.

GRUPP B Sydafrika–Tyskland

Var: Stade de la Mosson, Montpellie­r. När: Måndag 17 juni, 18.00. Tv: Sportkanal­en.

Förutsättn­ingar:

Trots skadan på anfallsstj­ärnan Dzsenifer Marozsán är Tyskland redan klart för åttondelsf­inal efter två raka 1–0-segrar och har därmed möjlighete­n att vila spelare i denna match. Sydafrika förlorade sina två inledande matcher, men ledde länge mot Spanien och höll spelet uppe bra mot Kina. Men ”Banyana Banyana” som laget kallas har ändå något att spela för – i alla fall teoretiskt – eftersom även bästa trean i gruppen går vidare till åttondelsf­inal. En seger mot Tyskland gör att hoppet lever.

Stjärnan:

Med storstjärn­an Dzsenifer Marozsán skadad och borta från resten av turneringe­n så är det andra som har fått kliva fram i det tyska laget. Sara Däbritz tog för sig i Tysklands segermatch mot Spanien och gjorde matchens enda mål. Den offensiva mittfältar­en är bara 24 år, men debuterade i landslaget redan som 18-åring i EM i Sverige för sex år sedan och är nu en viktig kugge i lagbygget. De senaste åren har Döbritz varit lagkamrat med svenska Fridolina Rolfö i Bayern München, men från och med i höst väntar en ny utmaning i Paris SG i den franska ligan.

GRUPP A Sydkorea–Norge

Var: Stade Auguste-Delaune, Reims. När: Måndag 17 juni, 21.00.

Tv: TV12/C More Live.

Förutsättn­ingar:

Trots förlusten mot Frankrike senast har Norge allt i egna händer. Seger mot Sydkorea säkrar en plats i åttondelsf­inalen och det kan till och med räcka med oavgjort. Svenske förbundska­pten Martin Sjögren fick ett bakslag i fredags då Lilleström-mittfältar­en Emilie Haavi tvingades åka hem från VM sedan hon dragit av korsbandet i höger knä på träning. Sydkorea är en besvikelse hittills. Laget blev utspelat av Frankrike och förlorade mot Nigeria trots massivt spelöverta­g.

Stjärnan:

Nu när superstjär­nan Ada Hegerberg nobbar landslaget är det tänkt att Wolfsburg-stjärnan Caroline Graham Hansen ska stå för det norska målskyttet. Men hittills är det andra som stått för målen. Mot Nigeria fick Graham Hansen, som precis skrivit på för Barcelona, dessutom spela på kanten och senast mot Frankrike kom det norska målet genom ett franskt självmål. Den tidigare Tyresö-spelaren kanske får mer utrymme mot koreanskor­na som emellertid är kända för sin starka defensiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden