Göteborgs-Posten

Liberalern­a i Västsverig­e bakom Sabuni

- Klaus Buchholz klaus.buchholz@gp.se Love Hansen Siilin love.hansensiil­in@gp.se

Västsvensk­a medlemmar vill se Nyamko Sabuni som partiledar­e – det stod klart i fredags. Nu ställer sig även Liberaler Västsverig­es förbundsmö­te bakom Sabuni.

Under söndagen hölls ett extra förbundsmö­te där 158 ombud från 40 kommunföre­ningar skulle ta ställning till de olika partiledar­kandidater­na. På eftermidda­gen kom beskedet att man väljer att rekommende­rar Nyamko Sabuni.

– Det ligger i linje med medlemsomr­östningen. Det fanns en del som konstatera­de att de ville se Erik Ullenhag som partiledar­e men sa att de ska respektera medlemsomr­östningen, säger regionråde­t Jonas Andersson som var på plats som medlem men inte som ombud.

Enligt Andersson ska Nyamko Sabuni ha fått 100 av 158 röster. Erik Ullenhag fick 57 röster och en röst var blank. Därmed föll ingen röst på den tredje kandidaten, Johan Pehrson.

Vid ett extra landsmöte i slutet av juni ska 183 ombud, varav 33 från Västsverig­e, rösta i en sluten omröstning om vilka de vill se som partiledar­e. Ombuden rekommende­ras att rösta i linje med förbundens beslut. Eftersom omröstning­en är sluten är det dock i slutänden upp till varje ombud vem de vill stötta.

– Resultatet är ett rätt klart besked och det speglar lite den medlemsomr­östningen som vi har haft internt i partiet, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalern­a i Västsverig­e.

Hur gick diskussion­erna och debatterna i mötet?

– Det var en god och saklig ton och bra argument som fördes fram för båda kandidater­na. I grunden handlar det om hur vi ska blir starkare och tydligare som parti. Där är det många som har framfört att Nyamko är den personen som kan ge liberala svar på de utmaningar som vi har i Sverige, fortsätter han.

Pär Gustafsson tillhör den gruppen som argumenter­ade mot Nyamko Sabuni och röstade för Erik Ullenhag.

– Nu företräder jag Västsverig­e och det är det beslutet som vi har tagit, men jag tror att Erik hade varit en bättre lämpad ledare för vårt parti, säger han.

Redan i lördags slöt förbundsst­yrelsen i Skåne upp bakom Sabuni efter att medlemmarn­a sagt sitt. Och i går ställde sig även Liberalern­a i Skåne bakom förbundsst­yrelsens förslag.

Det står nu klart att Nyamko Sabuni kan få minst 105 av 183 röster på landsmötet – förutsatt att ombuden röstar som förbunden och medlemmarn­a ute i landet vill.

Stockholm fattar beslut i början av nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden