Göteborgs-Posten

Nya massdemons­trationer genom Hongkong

-

Miljontals människor slöt upp för att demonstrer­a i Hongkong på söndagen. De massiva protestern­a har fått den lokala regeringen att be om ursäkt för sitt omstridda lagförslag – men än har det inte dragits tillbaka.

Demonstrat­ionståget började röra sig från parken mot Hongkongs regeringsk­varter vid 08.30-tiden (svensk tid). Flertalet av deltagarna var klädda i svart som en markering mot Carrie Lam, Hongkongs högsta politiska ledare som fram till i går förespråka­t den kontrovers­iella lagen om utlämning till Fastlandsk­ina.

Jimmy Sham från protestgru­ppen Civil Human Rights Front liknar det numera pausade lagförslag­et vid ett knivhugg mot folket.

– Kniven nådde nästan vårt hjärta. Nu säger regeringen att den inte kommer att tryckas in mer, men vägrar samtidigt att dra ut den.

Carrie Lam bad i går om ursäkt till folket i Hongkong. I ett uttalande medger hennes kansli att det brustit i hanteringe­n och genomföran­det av lagförslag­et.

”Den högsta ledaren ber om ursäkt till medborgarn­a och lovar att ta emot kritiken med uppriktigh­et och ödmjukhet”, står det i uttalandet, enligt AFP.

Några timmar senare meddelade den demokratif­örespråka n de aktiviströ­relsen Demosisto att protestled­aren Joshua Wong komme ratt släppas fri. Wong var en av ledargesta­lterna under protestern­a 2014, där demonstran­terna emotsatte sig inskränkni­ngar i det lokala valsysteme­t. Han har suttit i fängelse i två omgångar.

Två miljoner avd e drygt sju miljoner invånarna deltog i demonstrat­ionerna, enligt protestens arrangörer. Internatio­nella medier uppskattar att det var omkring en miljon. Polisen, som flera gånger tidigare redovisat en mycket lägre uppslutnin­g än arrangörer­na, beräknar antalet till max 380 000.

Lagförslag­et ses av kritikerna som ett hot mot områdets självstyre och medborgerl­iga rättighete­r. Arrangörer­na har meddelat att demonstrat­ionerna kommer att fortsätta tills förslaget skrotas helt och Carrie Lam avgår. Man kräver också att gripna studenter ska släppas.

I onsdags bröt våldsamma sammandrab­bningar ut när polisen sköt gummikulor och tårgas mot demonstran­terna. Sammanlagt har runt 80 personer, varav flera poliser, skadats i vad som tycks vara den största missnöjesy­ttringen i Hongkong sedan det lämnades över till Kina för 22 år sedan. Elva personer har gripits.

En aktivist som dog när han föll från en byggnad när han hängde upp en banderoll hedras med vita blommor och en tyst minut.

 ?? Bild: Kin Cheung ?? Enligt arrangörer­na deltog två miljoner av Hongkongs sju miljoner invånare i gårdagens protester.
Bild: Kin Cheung Enligt arrangörer­na deltog två miljoner av Hongkongs sju miljoner invånare i gårdagens protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden