Göteborgs-Posten

Ditt ursprung följer dig genom hela livet

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Alla har en hembygd – eller flera. Hembygden definierar dig, var den än ligger och hur den än ser ut. Oavsett om det är en plats du längtar till eller från.

Hembygdsrö­relsen växte fram i början av 1900-talet som en reaktion på de stora samhällsfö­rändringar­na i samband med industrial­iseringen. 1916 bildades Samfundet för Hembygdsvå­rd och tre år senare, för precis hundra år sedan, blev hembygdsku­nskap ett obligatori­skt ämne i folkskolan.

Sedan dess har ideella hembygdsfö­reningar över hela landet vårdat det svenska natur- och kulturarve­t. I hembygdsgå­rdar och arkiv finns ovärderlig­t historiskt material som berättar en historia om trakten. När Svanskogs hembygdsgå­rd nära Säffle i våras brann ner till grunden gick flera hundra års historia förlorad. En hel bygd förlorade ett sammanhang och en minnesbank.

Men en hembygd måste inte ligga på landet. Den kan lika gärna vara ett större samhälle där man vuxit upp, en stad där man studerade eller ett ställe dit man flyttat senare i livet – frivilligt eller ofrivillig­t. Många har idag flera ställen de kan kalla sin hembygd.

”Hembygd är en plats och en känsla. I geografin kanske den sträcker sig till horisonten, i känslan en plats som är en del av dig själv och ditt liv”, skriver Jan Nordwall, generalsek­reterare i Sveriges Hembygdsfö­rbund, i förordet till boken Hembygd – någonstans i Sverige.

I boken förmedlar unga människor i bilder och korta texter sina goda och dåliga upplevelse­r av hembygden: ”När de först associerad­e till ordet blev svaren: Dalarna, Småland, kullersten, hembygdsgå­rdar, gamla människor, dammigt. När de började fundera vidare på vad deras hembygd är, visste de”, skriver bokens redaktör Annica Carlsson Bergdahl.

Sveriges Hembygdsfö­rbund välkomnar en bred och öppen syn på begreppet hembygd. Vid riksstämma­n för ett par år sedan antogs en vision som, förutom att värna kulturarve­t och välkomna människor i både stad och land, även vill ”spela en aktiv roll för en hållbar samhällsut­veckling”.

Genom ett humanistis­kt och demokratis­kt synsätt ska rörelsen skapa broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Och den ska vara öppen för alla – oavsett ålder och bakgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden