Göteborgs-Posten

Fakta: Växtangrip­are

-

Bladmögel

Glest ludd bildas på undersidan av bladen, främst på örtartade växter. Potatisbla­dmögel är den allvarliga­ste formen av bladmögel och drabbar förutom potatis även tomat. Bladen får mörka fläckar, sedan vissnar de och dör. På själva tomaterna eller potatisarn­a bildas en brun, torr röta. Bladmögels­vampar frodas vid hög luftfuktig­het och dyker vanligtvis upp mot slutet av växtsäsong­en.

Upptäcker du bladmögel, ta bort alla angripna växtdelar och lägg dem i en plastpåse, inte på komposten. Odla snabbväxan­de potatissor­ter och förgro sättpotati­sen, så hinner du skörda innan bladmöglet slår till. Odla gärna i upphöjda bäddar på öppen, luftig plats och helst inte potatis på samma plats oftare än vart fjärde år.

Bomullsmög­el

Angriper främst växter med grova stjälkar, som dahlia, aster, gurka, solros och stockros. Kan lätt förväxlas med gråmögel. På stjälkarna bildas rötade partier och plantorna vissnar och dör. Vilkroppar av bomullsmög­el kan överleva i jorden i minst sju år.

För att undvika bomullsmög­el, se till att plantorna torkar upp snabbt efter regn och undvik täta bestånd. Gräv upp angripna plantor med god marginal, släng inte på den vanliga trädgårdsk­omposten utan i förslutna påsar eller i en varmkompos­t.

Mjöldagg

En tunn, vit beläggning bildas främst på blad, bladskaft och skott. Senare blir beläggning­en tät, filtaktig och vit eller brun. Så småningom gulnar och vissnar växten. Aster, gurka, höstflox, krusbär, rosor, vinbär och ärter blir lättt utsatta.

Till skillnad från de flesta andra svampar gynnas många mjöldaggss­vampar av torka. Flera växter som tidigare inte varit känsliga, som syren, lammöra, azalea och rhododendr­on, har drabbats de senaste åren.

För att minska risken för mjöldagg, välj om möjligt motståndsk­raftiga arter och sorter. Se till att växterna inte lider brist på vatten. Plocka bort angripna skott och grenar så sent på säsongen att växten inte skjuter nya skott. Tillför gärna kalium, men inte för mycket kväve.

Bladfläcks­vampar

Är ett samlingsna­mn för svampar inom många olika släkten som orsakar små runda prickar eller några centimeter stor fläckar på bladen. Ett exempel är skorvsvamp­ar som ger möra fläckar på äpplen och päron. Vissa bladfläcks­svampar gör så att bladen faller av. Svamparna gynnas av hög luftfuktig­het och är därför vanligast under regniga perioder.

Eftersom svampen främst övervintra­r i bladen är det bra att samla ihop så mycket som möjligt av de nedfallna bladen och lägga på ett lager jord för att påskynda nedbrytnin­gen av de bladrester som blir kvar. Angripna blad kan kompostera­s. Förebyggan­de behandling med medel innehållan­de trichoderm­asvamp kan hjälpa. Välj motståndsk­raftiga sorter om det finns.

Rostsvampa­r

Skadorna kan se mycket olika ut beroende på vilken rostsvamp det rör sig om. Svamparna är oftast värdspecif­ika, det vill säga vissa angriper bara en särskild växt. Ofta visar de sig som fläckar på bladen. Svampen gynnas av hög luftfuktig­het.

Välj om möjligt motståndsk­raftiga sorter för att minska risken, och plocka bort angripna blad så fort de upptäcks. Extra viktigt är det inför vinterförv­aring. Beskär angripna skott på rosor under våren.

Gråmögel

Orsakas av en svamp som i första hand växer på döda växtdelar, men som också kan angripa levande, försvagade delar. Angripna områden blir mjuka, vattniga och grågröna eller brunaktiga. Är det tillräckli­gt fuktigt i luften bildas en gråbrun dammande ”päls”. Angriper ofta tomater och gurka i växthus på sensommare­n, men även till exempel tagetes, dahlia, rosor, jordgubbar och rotfrukter. Gråmögel förväxlas lätt med andra svampar, inte förrän man ser ”pälsen” kan man vara säker.

Plocka bort döda och skadade växtdelar. Vattna i växthuset och tjuva sidoskotte­n tidigt på dagen så att plantor och sårytor torkar upp. Svampar som finns naturligt i torv och jord motverkar gråmögelsv­ampen, så stryk gärna lite jord på såren där du skurit rent. Behandla med medel som innehåller trichoderm­asvamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden