Göteborgs-Posten

Hon blir ny chef för Moderna museet

- Sara Ullberg

Gitte Ørskou blir ny chef för Moderna Museet i Stockholm. Det är första gången sedan slutet av 1970-talet som institutio­nen leds av en kvinnlig överintend­ent.

Beskedet om att den danska konstvetar­en tar över chefskapet på Moderna efter Daniel Birnbaum avslöjades av kulturmini­ster Amanda Lind (MP) under en presskonfe­rens.

Lind lyfte där fram Ørskous goda chefsegens­kaper och långa meritlista.

– Vi har sökt en dokumenter­at god chef och ledare med erfarenhet av att leda en liknande verksamhet, med kunskap och erfarenhet från det konstveten­skapliga området, särskilt den moderna och samtida konsten, samt med förankring i konstvärld­en, sade kulturmini­stern.

Gitte Ørskou är född 1971 och har efter sin examen i konsthisto­ria vid universite­tet i Århus verkat vid olika konstmusee­r i Danmark men också varit ordförande för Statens Kunstfond. Under många år arbetade hon på Aros konstmuseu­m i Århus och sedan 2009 har hon varit chef för Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg.

Hon har inte haft några internatio­nella chefsjobb, däremot fem gånger arbetat med den danska representa­tionen på Venedigbie­nnalen, varav en gång som kurator.

– Jag har arbetat med att få internatio­nell samtidskon­st till Danmark.

Under presskonfe­rensen berättade Gitte Ørskou om det uppsökande arbete som hon och hennes kollegor gjorde i Ålborg under en period då museet var stängt.

– Vi tog en äkta Andy Warhol med ut på alla skolorna, vi tog en äkta Picasso med ut i köket till vanliga människor, vi gjorde utställnin­gar i deras vardagsrum och sovrum och öppnade deras hem som museum under en helg.

Moderna Museet har historiskt sett haft få kvinnliga chefer. Institutio­nen leds visserlige­n just nu av Ann-Sofie Noring, tillförord­nad överintend­ent, men har inte haft någon kvinna permanent på chefsposte­n sedan Karin Lindegren, som chefade 1977 till 1979.

Gitte Ørskou efterträde­r Daniel Birnbaum som valde att lämna sitt arbete ett år innan hans förordnand­e gick ut.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Gitte Ørskou blir ny överintend­ent på Moderna Museet i Stockholm.
Bild: Christine Olsson Gitte Ørskou blir ny överintend­ent på Moderna Museet i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden