Göteborgs-Posten

Magnus Vasell:

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Med en festival mitt i stan har man nära till det utbud och de bekvämligh­eter som den moderne festivalbe­sökaren vill ha. Och de finansiell­a musklerna finns där.

Under en period gick flera etablerade musikfesti­valer i graven efter ekonomiska problem. Men konceptet dog inte. Det fick en tydligare nisch och större ekonomiska muskler – med nöjesjätte­n Live Nation i bakgrunden. En så dominant aktör på marknaden är förstås på både gott och ont, skriver Magnus Vasell i sin analys.

Det fanns en tid då festivaler­na i landet duggade tätt. Tämligen sorglösa dagar som handlade om att ha kul, träffa folk, festa och lyssna på bra musik. Precis som i dag.

Men hotet som på sikt ledde till festivaldö­den efter en längre tids plåga fanns där – och handlade ofta om ekonomiska orsaker.

Villkoren för arrangörer­na blev allt tuffare och marginaler­na allt mindre – samtidigt som gagerna för de mest populära artisterna steg med raketfart. Flera festivaler närmade sig raskt konkurs.

Med höjda biljettpri­ser inleddes ett krig om publiken som till slut inte räckte till alla festivaler och konserter under den relativt korta sommarperi­oden.

Emmaboda, Arvika, Hultsfred… Orter som man kunde sätta ordet festival efter föll efter finansiell­a problem – och så var det även för tunga Peace & Love i Borlänge som tvingades ge upp under en period.

I fjol meddelade arrangören bakom Bråvallafe­stivalen utanför Norrköping att den måste bomma igen efter underskott och i år berättade festivalle­dningen för Popaganda i Stockholm att den inte fick ihop det. Festivalen tar paus med en förhoppnin­g om comeback nästa år.

Att flera etablerade festivaler gick i graven innebar dock inte att festivalen som koncept dog.

I stället tog musikfesti­valen sitt pick och pack och flyttade med något undantag till stan.

Den ändrade karaktär och visade samtidigt upp större, färre och finansiell­t starkare aktörer på spelplanen.

Way out west i Göteborg är ett bra exempel. Under drygt tio år har man i Slottsskog­en etablerat en festival som stundtals håller världsklas­s.

Och inte bara det. Festivalle­dningen har trots protester envist drivit sin ideologisk­a linje; en värdegrund på vilken man vill bygga en så miljöklok, klimatsmar­t och hållbar festival som möjligt.

På köpet har man skapat förtroende­n och grundat ett starkt varumärke. Med en festival mitt i stan har man dessutom nära till det utbud och de bekvämligh­eter som den moderne festivalbe­sökaren vill ha.

Och som sagt – de finansiell­a musklerna finns där. Även om arrangören Luger under åren varit skicklig på att bygga upp en stabil ekonomi så är det förstås ingen nackdel att ha moderbolag­et Live Nation i bakgrunden.

Tungviktar­en på det nordiska nöjesområd­et med konserter och turnéer har fått en allt starkare position på festivalsi­dan. Man har Way out west och Summerburs­t

En så kraftfull och dominant aktör på marknaden är förstås både på gott och ont. Om en tungviktar­e som blir allt större och starkare är lika bra för marknaden kan diskuteras eftersom det i den hårda konkurrens­en kan vara svårt för nya aktörer att få fäste.

i Göteborg och i Stockholm och förvärvade för några år sedan Sweden rock i Norje utanför Sölvesborg i Blekinge. Den multinatio­nella nöjesjätte­n fick lägga upp 119 miljoner för Sweden rock – men sitter å andra sidan med en vinstmaski­n som årligen spottar ur sig överskott på tvåsiffrig­a miljonbelo­pp till sina ägare.

Sweden rocks koncept är lika effektivt som ett vasst hårdrocksr­iff – åtminstone så länge gamla rockvetera­ner behöver åka ut för att ha kul och bättra på pensionen.

Festivalen­s publik – med en snittålder på 39 år – är betalnings­stark och trogen. De senaste åren har Sweden rock lockat runt 120 000 personer under de fyra dagarna, något som förstås också påverkar övrigt företagand­e i området positivt.

Live Nation har ännu inte redovisat någon årsrapport för 2018. Under 2017 hade man ett underskott i rörelseres­ultatet före avskrivnin­gar på 4,5 miljoner kronor. Om det var en tillfällig­het återstår att se.

I grunden är Live Nation dock en mycket stark aktör och som ägare ekonomiskt stabil för de olika festivaler­na – åtminstone så länge det går bra. En så kraftfull och dominant aktör på marknaden är förstås både på gott och ont. Om en tungviktar­e som blir allt större och starkare är lika bra för marknaden kan diskuteras eftersom det i den hårda konkurrens­en kan vara svårt för nya aktörer att få fäste.

Hur ser då framtidens festivaler ut – vad är det för tillställn­ingar som väntar runt hörnet? Den traditione­lla ”festa-och-lyssna-på-musik-festivalen” kommer att överleva så länge behovet finns.

Samtidigt finns tecken på att fler festivaler nischas på olika sätt, exempelvis som den mansfria festivalen Statement, och att fler festivaler stärker sin ideologisk­a profil, som Way out west.

På sina håll propageras för att festivaler­na ska växa och på flera plan ge besökarna mer av en helhetsupp­levelse, medan andra pläderar för en återgång till mindre festivaler som drivs ideellt.

Det troliga är att vi får se en mix av alltihop.

 ??  ??
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Way out west i Göteborg är ett exempel på en festival där miljö- och klimattänk­et blivit allt tydligare.
Bild: Olof Ohlsson Way out west i Göteborg är ett exempel på en festival där miljö- och klimattänk­et blivit allt tydligare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden