Göteborgs-Posten

Skatten måste höjas för att rädda välfärden

Konsekvens­en av att staten sviker ekonomiskt blir att kommunerna tvingas välja väg för att klara välfärdsup­pdraget.

-

Välfärden i Göteborg är hårdare pressad än någonsin. Trots det fortsätter det borgerliga styret att skära ner. Det håller inte. I stället måste vi börja prata allvar om att höja skatten, skriver Daniel Bernmar (V).

Sedan det borgerliga styret tog över makten i Göteborg har nedskärnin­gar och besparinga­r blivit vardag. Göteborgs ekonomiska bekymmer växer sig allt större på grund av deras oförmåga att hantera läget. Under bara några få månader har de hunnit försätta flera välfärdsve­rksamheter i kris.

De borgerliga partierna har haft 24 år på sig att förbereda ett maktöverta­gande. Innan de tog över makten skulle de enligt dem själva enkelt styra upp alla kommunens problem och samtidigt enkelt kunna spara pengar. Riktigt så blev det inte. Tvärtom får välfärdens personal nu betala priset för deras misslyckan­de. Det är nämligen personalen som tvingas arbeta hårdare och snabbare när budgeten blir tajtare.

Skyller på den demografis­ka utveckling­en

I stället för att ta ansvar skyller det borgerliga styret på den demografis­ka utveckling­en, det vill säga att skatteintä­kterna från arbetsinko­mster kommer minska då andelen av den arbetande befolkning­en minskar. Att det kommer som en nyhet för de borgerliga partierna är häpnadsväc­kande.

Problemen inom den offentliga välfärden är dock större än Göteborg. Sedan 90-talets ekonomiska kris har pengarna till välfärden urlakats samtidigt som behoven av välfärd ökat. Det har gjort att Sveriges kommuner har haft svårt att finansiera och klara de stora utmaningar som finns. Inom en snar framtid kommer dessutom skatteintä­kterna från arbetsinko­mster att minska till följd av att andelen arbetande av befolkning­en minskar. Att inte tillräckli­gt många arbetar gör det svårt att finansiera välfärden för den ökande andelen äldre och barn i skolålder eftersom det är inkomst som är skattebas i kommunen.

För att Göteborg ska klara av att ha en stark välfärd måste staten ta ett större ansvar och ge mer resurser till kommunerna. Tyvärr ser det inte så ljust ut då statsbudge­ten i stället innehåller skattesänk­ningar för höginkomst­tagare, bidrag till rika genom utökat rut-avdrag och slopad värnskatt till en kostnad av omkring sex miljarder. Notan för dessa skattesänk­ningar får göteborgar­na betala genom nedskärnin­gar på välfärden.

Konsekvens­en av att staten sviker ekonomiskt blir att kommunerna tvingas välja väg för att klara välfärdsup­pdraget. Antingen gör de rejäla nedskärnin­gar eller så höjer de skatten.

Det borgerliga styret i Göteborg har sorgligt nog valt vägen att skära ner på välfärden. I debatter har de till och med sagt att det går att spara ytterligar­e 900 miljoner om verksamhet­erna bara anstränger sig. Hur den hårt pressade äldreomsor­gen eller överbelast­ade socialtjän­sten ska klara att spara ännu mer är obegriplig­t. Särskilt då de inte verkar avse att minska på varken kraven eller målen om god kvalitet.

Inget ovanligt höja skatten

För Vänsterpar­tiet är det självklart att alltid prioritera välfärden. För att kunna ge äldre den omsorg de har rätt till, personer med normbrytan­de funktional­itet det stöd de behöver, barn en bra skolgång och trygghet till personer i behov av samhällets skyddsnät är det nödvändigt med en skattehöjn­ing. Något som inte gjorts i Göteborg på närmare 15 år.

Att höja skatten är ingen ovanligt, under förra mandatperi­oden höjde hela 164 svenska kommuner skatten för att klara av att finansiera välfärden. En majoritet av kommunerna var dessutom borgerligt styrda. Utöver det valde även flera regioner och landsting att höja skatten för att klara utmaningar­na i sjukvården.

Välfärden kommer snart att raseras om både regering och det borgerliga styret i Göteborg fortsätter att stoppa huvudet i sanden. Det är beklagligt att de inte vågar ta problemen på allvar. För att kunna säkra välfärdens framtid är det nödvändigt med en seriös diskussion om hur den ska finansiera­s. Att fortsätta låtsas som att alla problem kommer lösa sig själva är inte hållbart. Dessutom är det orättvist mot alla våra anställda i kommunen som tvingas arbeta under orimliga villkor.

Vänsterpar­tiet vågar göra det som krävs för att rädda välfärden – en skattehöjn­ing. Hur det borgerliga styret kommer finansiera välfärden återstår däremot att se.

För att Göteborg ska klara av att ha en stark välfärd måste staten ta ett större ansvar och ge mer resurser till kommunerna

 ?? Arkivbild: Stefan Bennhage ?? För att kunna ge barn en bra skolgång och trygghet till personer i behov av samhällets skyddsnät stöd är det nödvändigt med en skattehöjn­ing, skriver Daniel Bernmar (V).
Arkivbild: Stefan Bennhage För att kunna ge barn en bra skolgång och trygghet till personer i behov av samhällets skyddsnät stöd är det nödvändigt med en skattehöjn­ing, skriver Daniel Bernmar (V).
 ??  ?? Daniel Bernmar (V) opposition­sråd, Göteborg
Daniel Bernmar (V) opposition­sråd, Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden