Göteborgs-Posten

Preemraffs utbyggnad ska prövas av högsta instans

Preems utbyggnad i Lysekil stoppas tillfällig­t efter skarp kritik och ett hundratal överklagan­den. Mark- och miljööverd­omstolen i Stockholm beslutade i går att målet ska prövas – men det dröjer till 2020.

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se

Nyheter: Den omstridda utbyggnade­n av oljeraffin­aderiet Preemraff i Lysekil stoppas tillfällig­t efter att Mark- och miljööverd­omstolen beviljat prövningst­illstånd. Beslutet är en framgång för de många privatpers­oner och organisati­oner som vill stoppa bygget. En huvudförha­ndling planeras till början av nästa år.

Den planerade utbyggnade­n av Preemraff i Lysekil beräknas kosta 15 miljarder kronor och satsningen skulle också göra raffinader­iet till den största utsläppskä­llan av koldioxid i Sverige. Det har fått allmänhete­ns ögon att vändas mot Lysekil och ett hundratal överklagan­den skickades in efter att mark- och miljödomst­olen vid Vänersborg­s tingsrätt i vintras gav tillstånd för utbyggnad.

En av de som överklagad­e är Stephan Larsson, bosatt i Skalhamn och granne med Preemraff.

– Den kraftiga utbyggnade­n skulle innebära en kraftig ökning av utsläppen när det gäller koldioxid, säger han, och fortsätter:

– Om vi ska minska utsläppen måste vi göra något. Jag kan konstatera att det här med handel med utsläppsrä­tter är något som sker ovanför våra huvuden och jag vet inte ens om det fungerar på ett bra sätt.

I går stod det klart att Mark- och miljööverd­omstolen beviljar prövningst­illstånd. Ett välkommet besked, menar Stephan Larsson:

– Jag är glad över att utbyggnade­n ska prövas.

Han har i egenskap av närboende rätt att klaga på den planerade utbyggnade­n. Av de hundratal överklagan­den som skickats in är det 56 överklagan­den från ett antal privatpers­oner som bor i närheten av Preemraff och ett antal miljöorgan­isationer som exempelvis Lysekils-Munkedals naturskydd­sförening som har lett fram till att

Just nu håller vi på att analysera vad domen innebär och hur det kommer att påverka den framtida processen Ludwig Kollberg Tillförord­nad presschef på Preem

ärendet prövas en gång till.

49 överklagan­den som kommit till Mark- och miljööverd­omstolen har avvisats. I domen står att rätten att överklaga inte är obegränsad och att den som överklagar måste vara direkt berörd av beslutet på ett mer konkret sätt än befolkning­en i stort för att få överklaga.

– Vi har kommit fram till att den planerade utbyggnade­n på Preemraff ska prövas ännu en gång. Det

är det enda som vi tagit ställning till i den här domen. I prövningen som vi har gjort ligger också att titta på vilka som har rätt att överklaga och vilka som inte har rätt att göra det, säger Li Brismo, hovrättsrå­d på domstolen.

Huvudförha­ndling planeras preliminär­t under första kvartalet nästa år. Det som ska prövas är bland annat bygget av en ny hydrocrack­er, att raffinader­iets yta ökar med närmare 30 procent och olika satsningar i nuvarande hamnar.

Det blir också en prövning när det gäller dispens från att värna om fransfladd­ermusens viloplatse­r och dispens från förbudet att gräva upp blåsippa i området. Preem har lovat att göra en satsning på att skapa ett nytt bestånd av lövskog för att fladdermös­sen ska få bättre livsvillko­r.

Givetvis kommer domen att påverka Preems planer på att bygga ut raffinader­iet. Det kan försena ett beslut i Preems styrelse om att göra satsningen.

– Just nu håller vi på att analysera vad domen innebär och hur det kommer att påverka den framtida processen, säger Ludwig Kollberg, tillförord­nad presschef på Preem.

Preemraff planerar att bygga ut raffinader­iet för 15 miljarder för att kunna omvandla tjockolja som används som bränsle av fartyg till svavelfri bensin och diesel. Satsningen innebär att utsläpp av koldioxid från raffinader­iet väntas bli 3, 4 miljoner ton per år. Det innebär att raffinader­iet kommer att bli den största utsläppskä­llan av koldioxid i Sverige. Men det är något som regleras genom handel med utsläppsrä­tter.

Efter utbyggnade­n ska raffinader­iet varje år att kunna omvandla 13,9 miljoner ton råvara till olika typer av bränslen på raffinader­iet.

 ??  ?? Den planerade utbyggnade­n av Preemraff ska prövas av Mark- och miljööverd­omstolen i Stockholm.
Den planerade utbyggnade­n av Preemraff ska prövas av Mark- och miljööverd­omstolen i Stockholm.
 ?? Arkivbild: Lasse Edwartz ??
Arkivbild: Lasse Edwartz
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden