Göteborgs-Posten

Skandalboe­ndet ska rustas upp

- Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Världen: Efter GP:s reportage i vintras kommer nu institutio­nen i Demir Kapija i Nordmakedo­nien, där funktionsh­indrade levde i svår misär, att rustas upp.

Efter GP:s reportages­erie om misären för funktionsn­edsatta i Nordmakedo­nien ska institutio­nen i Demir Kapija rustas upp. Enligt socialmini­ster Mila Carovska blev reportagen en ögonöppnar­e. – Det har stärkt oss i arbetet för förbättrin­gar, säger hon.

I februari i år publicerad­e GP en reportages­erie efter att ha besökt institutio­nen Demir Kapija i Nordmakedo­nien. Vi berättade om den ofattbara misär som funktionsn­edsatta människor tvingas leva i där. Många av dem har bott på institutio­nen större delen av sina liv.

Sabina Grubbeson, från stiftelsen Loza Foundation, arbetar ideellt för att förbättra situatione­n för de boende på institutio­nen och reser dit regelbunde­t. Vid sitt senaste besök, i maj i år, fick hon veta att de statliga myndighete­rna nu kommer att rusta upp institutio­nen och åtgärda de akuta brister som finns.

– En renovering ska göras för att människorn­a som bor där ska få leva under någorlunda värdiga förhålland­en, säger Sabina Grubbeson och berättar att det också talas om att fler ska anställas och lönerna höjas.

Mila Carovska, socialdemo­kratisk socialmini­ster i Nordmakedo­nien, bekräftar att en upprustnin­g är på gång. Hon svarar på GP:s frågor via mejl.

Socialmini­stern skriver att toalettern­a ska totalrenov­eras, liksom trasiga golv. Elinstalla­tionerna ska säkras. Ytter- och innervägga­r kommer att inventeras för att repareras och målas efter behov. Upprustnin­gen beräknas vara klar i början av hösten.

Samtidigt ligger målet om att institutio­nen ska avvecklas fast. Alla ska ha flyttat ut till mindre och mer moderna boenden år 2022, enligt Mila Carovska.

– Jag sa tidigare att vi inte kunde åta oss några större reparation­er av institutio­nen innan vi hade klart för oss hur huvudplane­rna för vårt sociala skyddssyst­em ska se ut, något som kräver en stor noggrannhe­t. Men eftersom avinstitut­ionaliseri­ngen är en lång process vill vi nu ändå förbättra förhålland­ena för de boendes säkerhet, hälsa och värdighet, skriver socialmini­stern i mejlet. Förhålland­ena på institutio­nen har varit kända i Nordmakedo­nien under många år. Varför gör ni detta nu?

– Förra gången vi hade kontakt tog du upp EU:s kritik av förhålland­ena i Demir Kapija. I GP:s reportage skildras också situatione­n på institutio­nen på ett realistisk­t sätt. Det var inte smickrande för oss, men sådan feedback hjälper oss att se verklighet­en och stärker vår motivation i arbetet för förbättrin­gar.

– Med det sagt, är det glädjande att EU:s rapport om Nordmakedo­nien 2019 uppmärksam­mar att landet har gjort framsteg vad gäller social inkluderin­g och trygghet, där vår satsning på att avveckla institutio­ner ingår.

– Men EU-rapporten uppmärksam­mar också att förhålland­ena för vuxna funktionsh­indrade fortfarand­e är undermålig­a. Jag är säker på att de då särskilt syftar på Demir Kapija. Hade det inte varit för att vi varit så upptagna med arbetet inför och under presidentv­alet i våras, hade vi kunnat göra de förbättrin­gar som efterfråga­s tidigare.

Mila Carovska skriver vidare att Sabina Grubbesson och Loza Foundation är viktiga som stöd och partners, inte bara för Demir

Det här ger en tid att andas ut och kunna arbeta för en mer långsiktig förändring sabina grubbeson Loza Foundation

Kapija utan för hela arbetet med att avveckla de gamla institutio­nerna.

– Deras donationer av kläder, möbler, utrustning och annat material, hjälper de boende i det dagliga livet.

Hon framhåller också Sabina Grubbesons kamp för mänskliga rättighete­r och människors lika värde.

– Hon hjälper oss att nå ut med budskapet om att det behövs ett socialt paradigmsk­ifte för funktionsn­edsatta. Jag hoppas att det kan inspirera andra personer med rötter i Nordmakedo­nien att hjälpa till med att förbättra vår välfärd och arbetet för en inkluderin­g som gäller för alla medborgare.

För Sabina Grubbeson

innebär beskedet om upprustnin­gen av institutio­nen i Demir Kapija en stor lättnad. Bara att de boende får fungerande toaletter kommer att göra en enorm skillnad, säger hon.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på dem som lever sina liv där. Renovering­en kommer att göra att det blir enklare att hålla rent och då finns det möjlighet för oss att göra miljön lite mjukare och vackrare. Det kommer att höja livskvalit­eten, inte bara för de boende utan även för de som bor jobbar där.

Under sommaren kommer Sabina Grubbeson och Loza Foundation att kunna leverera liftar till institutio­nen.

– Så att de som är sängbundna ska få komma ut. Vi ska också göra i ordning ett sinnesrum där man kan arbeta med rehabilite­ring på individuel­l nivå och ordna med någon form av dagrum med en tv på de avdelninga­r där det inte finns i dag. Så i det stora hela kommer situatione­n på institutio­nen i Demir Kapija att förbättras innan årsskiftet.

Trots allt är

upprustnin­gen en kortsiktig lösning och på sikt måste det till mer genomgripa­nde förändring­ar för de människor som i dag lever på institutio­nen

– Men det här ger en tid att andas ut och kunna arbeta för en mer långsiktig förändring, säger Sabina Grubbeson.

 ?? Bilder: Robin Aron ?? specialins­titutionen i demir Kapija.
Bilder: Robin Aron specialins­titutionen i demir Kapija.
 ??  ??
 ??  ?? På betonggolv­et i sektionen där svårt psykiskt sjuka människor bor låg avföring och urin när gP besökte institutio­nen.
På betonggolv­et i sektionen där svårt psykiskt sjuka människor bor låg avföring och urin när gP besökte institutio­nen.
 ??  ?? när gP:s team besökte institutio­nen i januari var toalettern­a under all kritik. nu ska de totalrenov­eras.
när gP:s team besökte institutio­nen i januari var toalettern­a under all kritik. nu ska de totalrenov­eras.
 ??  ?? gP den 3 februari.
gP den 3 februari.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden