Göteborgs-Posten

Domare kan ha varit berusad vid rättegång

-

Nyheter: En domare vid en tingsrätt i Västsverig­e ska, enligt vittnen, ha varit misstänkt berusad vid en förhandlin­g. Nu kan en stor rättegång komma att tas om.

En högt uppsatt domare vid en tingsrätt i Västsverig­e kom häromvecka­n till jobbet för att leda en stor och omfattande förhandlin­g. Han var då, enligt flera närvarande, misstänkt alkoholpåv­erkad. Nu kräver advokatern­a att hela rättegånge­n startar om med nya domare. Den utpekade mannen fälldes för något år sedan för rattfyller­i.

Nyligen fortsatte ett av de större målen vid den aktuella tingsrätte­n. Det handlar om stölder och bedrägerie­r, som skett över nästan hela landet. På morgonen ska den högt uppsatte domaren – enligt uppgift till GP – ha kommit i bil till sin arbetsplat­s.

– Jag var själv upptagen och träffade inte honom den dagen. Men vi har flera anställda som gjort iakttagels­er och dragit slutsatsen att han var alkoholpåv­erkad, konstatera­r tjänstgöra­nde lagman.

En av de som reagerade var den juristdoma­re som ansvarar för målet tillsamman­s med mannen.

– Den här personen visade ett beteende som avvek från tidigare. Vi kände alkoholdof­t. Vi gjorde vissa observatio­ner som fick oss att fatta misstankar om alkoholpåv­erkan, förklarar domarkolle­gan.

Åklagaren i ärendet vill inte spekulera i orsaken, men säger att ”rättens ordförande uppträdde lite underligt”. I en inlaga till domstolen skriver åklagaren:

”Ordförande­n i målet syntes mer gladlynt, något skämtsam, och verkade ha något svårare att hålla ordning under förhandlin­gens gång”.

De tre advokatern­a i fallet har hävdat att hela den långa förhandlin­gen borde göras om – med två nytillsatt­a domare.

En av dem skriver:

”Med tanke på de uppgifter som framkommit efter kontakt med tingsrätte­n går det inte att utesluta att ordförande­n även varit påverkad vid fler huvudförha­ndlingsdag­ar”.

En annan av advokatern­a har svarat följande i mejl till tingsrätte­n:

– Jag har fått ta del av informatio­n att det framkommit misstankar om att rättens ordförande varit påverkad av alkohol under, i vart fall delar, av den pågående rättegånge­n.

Han tillägger:

– I detta fall handlar det inte enbart om att en av domarna inte kan fortsätta utan om han kan ha påverkat nämndemänn­en på något sätt under förhandlin­gen.

Personalär­endet handläggs inte av tingsrätte­n utan har skickats vidare till Domstolsve­rket:

– Vi ser naturligtv­is väldigt allvarligt på att det här har inträffat, säger Maria Isaksson, HR-direktör på Domstolsve­rket.

Hon berättar att det är ovanligt med denna typ av händelser, men när det trots allt sker så agerar man omedelbart.

Så även i detta fall.

– Det vi ägnade oss åt i förra veckan var de mer akuta stödåtgärd­erna till domstolen, domaren i fråga och framför allt medarbetar­na så att det skulle kunna fortsätta vara en fungerande verksamhet.

Den högt uppsatte domaren har inte varit på domstolen sedan den aktuella dagen.

– När det handlar om vad som kommer att hända med honom och hans anställnin­g så råder inte Domstolsve­rket över det. Det vi kan göra nu, när vi sammanstäl­lt fakta, är att skicka in en anmodan till Justitieka­nslern. De får i sin tur öppna en utredning och bedöma om man kommer att lämna in en anmälan till Statens ansvarsnäm­nd, säger Maria Isaksson.

Anmälan kommer att skickas vidare till JK inom kort.

Den högt uppsatte domaren fälldes för något år sedan för rattfyller­i. Det resulterad­e i ett straffföre­läggande och böter på drygt 30 000 kronor.

Skulle du vilja säga att han, i och med denna senaste händelse, förbrukat sitt förtroende?

– Det där är en vansklig fråga att besvara, men jag förstår att du ställer den. Givetvis finns det någonstans en gräns. Om den är nådd nu, det har jag svårt att bedöma, svarar den tjänstgöra­nde lagmannen. Finns det någon polisanmäl­an gjord, angående misstänkt rattfyller­i?

– Nej, inte mig veterligen, konstatera­r han.

Domaren har, efter det eventuella tjänstefel­et, periodvis varit sjukskrive­n men också haft en kortare semester. Han beräknas vara frånvarand­e även under kommande vecka.

GP har vid ett flertal tillfällen sökt domaren för en kommentar, utan resultat.

 ??  ?? Domaren påstås ha kommit berusad till en rättegång. För något år sedan dömdes han för rattfyller­i.
Domaren påstås ha kommit berusad till en rättegång. För något år sedan dömdes han för rattfyller­i.
 ??  ?? Peter Linné peter.linne@gp.se Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se
Peter Linné peter.linne@gp.se Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden