Göteborgs-Posten

Jubileum med förseninga­r

-

Nyheter: Det går inte så bra med de storstilad­e planerna inför Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021. En del projekt blir kraftigt försenade, andra kommer sannolikt att skrotas helt.

Göteborgs stad slår på stora trumman inför stadens 400-årsjubileu­m år 2021. Men vissa projekt kommer att försenas – eller inte bli av alls. – Det är ett väldigt tajt tidsschema så varje sak som inträffar blir ju kritisk, säger Maria Lejon, projektled­are på stadsbyggn­adskontore­t.

Lagom till Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021 är tanken att en rad nya byggnader och infrastruk­turprojekt ska stå klara.

Till det kommer evenemang och konstinsta­llationer.

Stadsbyggn­adsmässigt handlar det om den gröna och den blåa staden, dels att skapa fler grönytor och ett ökat hållbarhet­sfokus, men också att bättre utnyttja Göteborgs närhet till vattnet.

Men flera centrala projekt har försenats, eller lagts på is.

Det mest omtalade exemplet torde vara linbanan.

I torsdags beslutade trafiknämn­den i Göteborg att skjuta till 29 miljoner kronor för att utreda en ny version av linbanan, och då måste kostnadern­a ner betydligt från de nu kalkylerad­e dryga fyra miljarder kronorna.

Ett annat projekt är Bostad 2021, där kommunen och byggaktöre­r gått ihop för att bygga 7 000 nya bostäder fram till jubileet, utöver det redan befintliga byggandet. Men byggbransc­hen är nyckfull. Det handlar om segdragna planproces­ser, överklagan­den och ett vikande konjunktur­läge.

Maria Lejon, projektled­are för Bostad 2021 på stadsbyggn­adskontore­t, exemplifie­rar med Fixfabrike­n i närheten av Mariaplan.

– Där har vi haft överklagan­de, och nu håller vi på med en arkeologis­k slutunders­ökning där. Det är ett väldigt tajt tidsschema så varje sak som inträffar blir ju kritisk. Dels har det dykt upp saker under planproces­sen, och dels under genomföran­deprocesse­n. Men ambitionen är fortfarand­e att bli klara där till 2021, säger Maria Lejon.

Therese Brusberg på Göteborg & Co, projektche­f för den övergripan­de jubileumss­atsningen Göteborg 2021, vill dock tona ner vikten av att allt står färdigt till jubileumså­ret.

– 2021 är en viktig drivkraft i arbetet. Men det viktiga är den förändring­sresa som det innebär för Göteborg, att vi utvecklar staden, säger Therese Brusberg.

Inom Bostad 2021 finns i dagsläget 6 600 bostäder inom byggprojek­t som har vunnit laga kraft och är planerade för inflyttnin­g till 2021.

– Vi arbetar ju jätteinten­sivt för att bygga så många bostäder som möjligt, och vi tittar på hur vi kan jobba för att nå målet. Men det är ju inte så att bostäderna försvinner, utan de kommer att byggas oavsett, säger Maria Lejon.

 ?? Liseberg ?? Lisebergs planerade vattenpark och hotell. Bild:
Liseberg Lisebergs planerade vattenpark och hotell. Bild:
 ?? Bild: Göteborgs stad ?? Den tänkta linbanan till Hisingen.
Bild: Göteborgs stad Den tänkta linbanan till Hisingen.
 ?? Bild: Okidoki/Avenyfamil­jen ?? Flytbryggo­r i Stora Hamnkanale­n.
Bild: Okidoki/Avenyfamil­jen Flytbryggo­r i Stora Hamnkanale­n.
 ?? Bild: White arkitekter ?? Kulturhus på Backaplan.
Bild: White arkitekter Kulturhus på Backaplan.
 ??  ?? Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se
Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden