Göteborgs-Posten

Glädje i Lysekil: ”Vi får ett andrum”

- Malin Rindvik nyheter@gp.se

Det var glada miner och framför allt en lättnad hos boende i området efter gårdagens besked.

– Det innebär ett andrum för oss, eftersom vi var beredda på det värsta, säger Rolf Gullbert som har sitt lantställe i närheten av Preemraff.

Det har varit massiva protester från privatpers­oner och organisati­oner gällande Preems planerade utbyggnad i Lysekil. Över 23 000 underskrif­ter har samlats in via nätet och över 100 personer har överklagat domen.

Gårdagens besked om omprövning var därför en lättnad. På Skaftö befann sig Maria Granberg, som represente­rar Miljöparti­et i Lysekil.

– Det känns som att miljöprobl­ematiken verkligen tas på allvar i och med det här, säger hon samtidigt som hon får syn på sin partikolle­ga Susanne Baden.

Maria Granberg berättar om beslutet och de båda omfamnar varandra i en stor kram. Glädjen går inte att ta miste på.

– Det är ett pedagogisk­t riktigt beslut, säger Susanne Baden. För om vi alla ska ställa om och göra det vi kan för miljön så behöver verksamhet­en också göra det – varför ska vi annars bidra med det lilla? Som att inte flyga eller att sopsortera? Vi måste alla gå mot samma håll, säger hon.

– Klimatfråg­an är vårt största miljöhot och det är den frågan som engagerar väldigt många människor, och med all rätt. Därför tror jag att många engagerat sig i det här. Samtidigt som det också innebär ett stort ingrepp i naturen, säger Maria Granberg.

Att det innebär en förändring i naturen kan Anita och Rolf Gullbert skriva under på. På vägen mot raffinader­iet syns ett vitt hus från vägen. En grusväg leder upp till deras lantställe.

–Det är inte många bilar som kör här. Därför är det skönt att komma hit och hitta lugnet, säger Anita Gullbert som tillsamman­s med sin man bor i Göteborg. Men på högtider, helger och under sommarmåna­derna är de på plats i huset på landet.

Huset är Anitas familjehem. I samband med att raffinader­iet stod klart 1975 skulle Anita bli inlöst, men det ville hon inte. Hon kämpade för att behålla rätten om huset men lyckades inte, som många andra. Flera tvingades lämna sina bostäder och husen revs. Paret Gullbert hyr numera sitt hus av Preem.

Utbyggnade­n skulle innebära att en väg för tankbilar skulle byggas rakt över åkern till deras hus. Domstolens beslut var därför glädjande för paret.

 ??  ?? Maria Granberg (MP). Bild: Malin Rindvik
Maria Granberg (MP). Bild: Malin Rindvik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden