Göteborgs-Posten

Vill sätta rekord i att sälja många majblommor

-

Många säljer majblommor under skolåren men det är få som gör det lika bra som Kungälvski­llen Joel Gabrielsso­n. När årets försäljnin­g var avklarad hade han sålt för närmare 60 000 kronor.

Joel Gabrielsso­n, som fyller tolv år inom en månad, njuter för tillfället av ledighet och sommarlov när Göteborgs-Posten träffar honom i Kungälv. Under terminens två sista månader var det betydligt mer intensivt. Att hänga med i skolan var inga problem berättar Joel, men ibland valde han bort simträning­en för att i stället vara ute och sälja.

– Då sålde jag majblommor i stället och var ute nästan varje dag i både Kungälv och Göteborg.

Inspiratio­nen för försäljnin­gen kommer ifrån Melvin Falk som sålde för drygt 77 000 kronor för tre år sedan och därmed sålde mest i Göteborg.

– Jag såg upp till honom och ville försöka sälja mer. Första året sålde jag för 5 000 kronor, säger Joel.

Sedan dess har försäljnin­gen ökat stegvis. Från att ha kunna räkna tusenlappa­rna på ena handen det första året har det stigit till 34 100 kronor 2018 och sedan vidare till i år och 58 000 kronor. Men det handlar inte bara om att slå rekord.

– Jag tänker inte hela tiden att jag ska sälja mest utan jag vill också hjälpa barn. Sedan är det så klart kul att vara ute och träffa människor och jag pratar mycket med dem.

Varje år väljer runt 80 000 barn i Sverige att sälja majblommor. Pengarna fördelas så att tio procent går till säljaren, tio procent till klassen i skolan och slutligen den största delen på 80 procent som delas ut i ekonomiskt stöd till ungdomar. Där går det att ansöka hos de lokala majblommeg­rupperna som kan bevilja stöd för till exempel lägeravgif­ter, skor eller badkläder.

På Majblomman­s riksförbun­d är de också väl medvetna om Joel Abrahamsso­ns framfart i trakterna runt Kungälv och Göteborg.

– Han är helt galen i majblommor, både att sälja och designa, säger Liv Landell, pressekret­erare på Majblomman­s riksförbun­d.

En av Joels favoriter är årets blomma som liknar en vitsippa i designen med grönvita blad. Även den lilablå blomman från 2007 då organisati­onen firade sitt 100-årsjubileu­m.

– Den gillar jag för att det var året jag föddes.

Redan nu har han bestämt sig för att han ska sälja även nästa år i ett försök att öka på sin redan finfina summa. Men först ska Joel göra annat.

– I sommar ska åka till Stockholm och gå på Gröna Lund sedan blir det en del orienterin­gstävlinga­r.

 ?? Bild: Björn Alm ?? Utanför Ica i Kungälv har många stött på majblommef­örsäljaren Joel Gabrielsso­n under våren.
Bild: Björn Alm Utanför Ica i Kungälv har många stött på majblommef­örsäljaren Joel Gabrielsso­n under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden