Göteborgs-Posten

”Lam skulle inte få lov att avgå”

-

Joshua Wong, en av ledargesta­lterna i den så kallade paraplyrör­elsen, har släppts ur fängelse och har anslutit sig till de som uppmanar Hongkongs högsta politiska ledare Carrie Lam att avgå. En nära medarbetar­e till Lam uppger dock att Kina inte skulle låta Lam avgå, även om hon skulle vilja.

Under söndagen demonstrer­ade enligt organisatö­rerna runt två miljoner människor med krav på att Carrie Lam ska avgå. Det är, om siffran stämmer, mer än en fjärdedel av befolkning­en.

– Hon kvalificer­ar sig inte längre till att vara Hongkongs ledare. Hon måste ta på sig skulden och avgå, hållas ansvarig och stiga åt sidan, säger Joshua Wong som på måndagen frisläppte­s efter en månad i fängelset Lai Chi Kok.

22-årige Wong var en av ledargesta­lterna under protestern­a 2014. Han har nu suttit i fängelse i två omgångar. I går blockerade hundratals demonstran­ter en väg vid Lams kontor och kräver en dialog med myndighete­rna.

Alla följer händelsern­a med stort intresse, konstatera­r utrikesmin­ister Margot Wallström (S) på väg in till ett EU-möte i Luxemburg.

– Det är otroligt intressant och säkert oväntat för Fastlandsk­ina att det är så många människor som demonstrer­ar. Det är viktigt att man nådde resultat, säger Wallström om det tills vidare uppskjutna förslaget om utlämninga­r till Kina.

– Jag tror att man satte ner foten nu ordentligt och sade att här någonstans går en skiljelinj­e, säger utrikesmin­istern.

I en dryg vecka har Hongkongbo­rna protestera­t efter att ett nytt lagförslag presentera­ts. Förslaget, som nu skjutits upp på obestämd framtid, skulle möjliggöra att brottsmiss­tänkta personer utlämnas till Kina för rättegång. Proteströr­elsen har under den gångna veckan utvecklats till att handla om ett allmänt missnöje med de styrande.

Den frisläppte Wong uppmanar demonstran­terna till fortsatta protester och civil olydnad.

Kina fortsätter att ge sitt stöd till Carrie Lam, uppger meddelar utrikesdep­artementet­s talesperso­n. En av Lams närmsta medarbetar­e uppger att Peking inte kommer att låta henne avgå även om hon vill.

 ?? Bild: Kin Cheung ?? Joshua Wong besöker minnesplat­sen för en aktivist som omkom under protestern­a.
Bild: Kin Cheung Joshua Wong besöker minnesplat­sen för en aktivist som omkom under protestern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden