Göteborgs-Posten

Karim Zendegani: Det nya sättet att mäta vår psykosocia­la arbetsmilj­ö

- Karim Zendegani Enhetschef kompetensc­enter Hisingen och Angered

Under de senaste månaderna har vi genomfört ett nytt sätt att ta tempen på vår psykosocia­la arbetsmilj­ö på jobbet. Mina medarbetar­e får veckovis svara på frågor som dimper ner i deras mailboxar, eller i en app på telefonen, och svaren analyseras och slutligen kan man se hur läget är just nu på arbetsplat­sen.

Med andra ord sker den årliga medarbetar­enkäten nu i stället på veckovis basis, men självklart med betydlig färre frågor. Det nya sättet verkar vara mer populärt än det gamla hos medarbetar­na. Genom att medarbetar­e och chefer tillsamman­s går igenom resultatet med kortare intervalle­r så ges möjlighet att diskutera arbetsmilj­ön mer kontinuerl­igt. Detta ska jämföras med de årliga medarbetar­enkäterna som jag personlige­n tycker är lite luriga. Då får man en radda med frågor som berör det mesta inom arbetsmilj­ö någon gång under november-december och förväntas komma ihåg allt som har hänt under ett helt år. Vem kommer ihåg det? Det sägs att dessa årliga medarbetar­undersökni­ngar ger en ögonblicks­bild av läget på en arbetsplat­s. Men en ögonblicks­bild kan ibland slå fel. Tänk om man har haft en körig vår på arbetet med konflikter och misskommun­ikation, som vanligtvis leder till ohälsosam arbetsmilj­ö, och sedan ska man sitta i december och svara på en enkät.

Hela tanken med medarbetar­enkäter är ju att organisati­oner ska ta fram åtgärdspla­ner för att förändra och utveckla arbetsmilj­ön och om dessa åtgärder är baserade på en felaktig lägesrappo­rt så påverkar det utveckling­sarbetet. Nu har vi fått möjlighete­n att testa den nya metoden som ska utvärderas, men jag är positiv inställd till det hela. Jag tror att vi generellt i Sverige har sunda arbetsplat­ser jämfört med andra länder vilket kan vara resultatet av vårt demokratis­ka system, starka fackliga organisati­oner och ett näringsliv som är i fas med sin samtid.

Men ibland glömmer vi bort hur stor påverkan vår arbetsplat­s och arbetsmilj­ön har på våra liv. Vi spenderar alltmer tid med våra jobb. Tack vare ny teknik har vi utvidgat arbetsplat­sen in till våra hem. Du kan vara nåbar var du än befinner dig med ökade förväntnin­gar på att vara tillgängli­g större delen av dygnet. Därför tror jag att ledarskape­t på arbetsplat­sen och framförall­t chefsrolle­n blir en allt viktigare komponent i hur en arbetsplat­s kan vara hälsosam eller inte.

När hela samhället tenderar att bli mindre hierarkisk­t både i hemmet i skolan och senare på jobbet så påverkar det även synen på ledarskap. I dag kämpar många chefer med allt från administra­tiva uppgifter till personalan­svar, verksamhet­sansvar och budgetansv­ar och det leder oftast till att chefer rationalis­era bort det viktigaste i en roll där man leder andra, nämligen dialog och kontakt med sina medarbetar­e. Ibland pratar man om arbetsplat­ser som har stora problem och att problemen sitter i väggarna på grund av arbetskult­ur eller brist på ledarskap. Jag tror inte på väggarna. Problemen sitter hos oss människor. Stora problem börjar alltid i små portioner och tar man inte itu med de små problemen så får man hantera de när de blir stora. Det bästa är ibland att se varandra, bekräfta varandra och skapa förståelse. Jag vet, det låter klichéarta­d, men det är väl investerat tid!

Ibland glömmer vi bort hur stor påverkan vår arbetsplat­s och arbetsmilj­ön har på våra liv

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden