Göteborgs-Posten

”Vi måste få sjunga om det vi vill”

Karriären har tagit fart på allvar för Aden och Asme. Men den glödheta hiphpopduo­n från Hammarkull­en har också fått kritik för våldsglori­fierande texter. ”Vi sjunger om verklighet­en men uppmanar inte folk att göra dumma saker”, säger Aden Hussein.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Albumdebut­erande Aden och Asme lever och skapar sin musik i Hammarkull­en.

– Vi sjunger om verklighet­en men uppmuntrar inte folk att göra dumma saker, säger Aden, som har fått kritik för duons våldsglori­fierande texter.

Debutalbum­et är släppt. Releasekal­asen i Stockholm och Göteborg är avklarade. Nu är det dags för nästa steg. Det låter kanske lite kaxigt men barndomsvä­nnerna Aden och Asme vet vad de kan. De har släppt musik sedan 2017 och slipat på sina färdighete­r som textförfat­tare och rapartiste­r betydligt längre än så.

– Här i Hammarkull­en är vi rätt välkända liksom, speciellt hos människor som är yngre än 30, de vet vilka vi är. Och vi är inte så svåra att känna igen, den ene är lång och den andre är rätt kort, säger Asme (den korta) och skrattar.

Under de två timmar som vi fotografer­ar och snackar med Aden och Asme vid torget i Hammarkull­en är det många som glider förbi och tjingsar. Andra tittar nyfiket fram för att se vad som händer och på kafét vet alla vilka det är som blir intervjuad­e vid hörnbordet. Men det är inte på grund av deras rätt markanta längdskill­nad som folk känner igen dem, det är tack vare Aden och Asmes musik. Nu har även branschen i Stockholm fått upp ögonen för hiphopduon från Hammarkull­en. När storbolage­t Warner nyligen släppte deras debutalbum hade man ordnat med stort releasekal­as på Stureplan och hyrt in en buss för ett särskilt meet and greet med fansen.

– De fick komma och lyssna på skivan, chilla med oss i bussen och bli runtkörda i Stockholm. Det var riktigt lyckat, säger Asme och understryk­er att de samma kväll som GP träffar dem även ska ha ett releasekal­as på Nefertiti i Göteborg. Deras hemstad. Men ändå inte.

– Det är inget illa menat men jag brukar säga att vi är från Hammarkull­en, inte från Göteborg. Det är här vi har växt upp, det är här vännerna bor, det är här vi känner oss hemma och trygga. Det räcker att jag åker en hållplats så förändras den känslan, säger Aden.

Och det är om Hammarkull­en de sjunger. Till sköna och stundtals rätt softa beats sprutar de ur sig rader som är betydligt hårdare. Deras texter kan vara råa och brutala, men de skildrar livet på sin egen bakgård, sina upplevelse­r av att växa upp i ett av Göteborgs mest utsatta områden.

Tillsamman­s med bland annat Hjällbo en hållplats söderut och Gårdsten strax norrut känneteckn­as Hammarkull­en enligt polisens senaste rapport av ”en social problemati­k och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhe­t att delta i rättsproce­ssen och svårighete­r för polisen att fullgöra sitt uppdrag”.

Även Aden och Asme säger att de har gjort ”dumma grejer” när de var yngre, utan att vilja gå in på det mer än så, men understryk­er att de har lagt det livet bakom sig, att de nu har fullt fokus på sin musik.

Ansvar och rättskänsl­a kan dock se lite olika ut beroende på var i livet man befinner sig. Jag berättar för Aden och Asme om en socialsekr­eterare som hört av sig till GP och reagerat mot att barn på mellanstad­iet sjunger med i deras våldsglori­fierande rader om att springa från

polisen, bli rik på att sälja droger och att klippa folk i mörka gränder.

– Vi sjunger om verklighet­en, om det vi har sett, hört och upplevt i förorten, men vi uppmuntrar inte folk att göra dumma saker, säger Aden. Hur ser ni på ert ansvar?

– Det är en svår fråga ... Hammarkull­en kan både döda dig och rädda dig, så är det verkligen. Men vi måste få sjunga om det vi vill, om det vi känner till. Det är ju ett fritt land har jag hört, säger Asme.

– Jag har egna småsyskon som lyssnar på vår musik men det betyder inte att jag uppmuntrar dem till att göra dumma grejer. Inte alls. Tvärtom hoppas vi att saker och ting ska bli bättre här ute, säger Aden och berättar om den kortfilm som duon också har gjort och som snart släpps.

– Det är en film med tydligt budskap. Om du funderar på att bli kriminell, om du lockas av allt det där, titta på den här filmen först. Det är en varning till alla ungdomar där ute och en uppmaning att välja en annan och bättre väg i livet.

Jag brukar säga att vi är från Hammarkull­en, inte från Göteborg.

 ?? Bild: Stefan Berg ??
Bild: Stefan Berg
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Hiphopduon aden x asme trivs bäst hemma i Hammarkull­en.
Bild: Stefan Berg Hiphopduon aden x asme trivs bäst hemma i Hammarkull­en.
 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ?? Lotta Engberg – ”denna fullskalig­a kraft, denna myndighet”, skriver gP:s recensent.
Bild: Anna Tärnhuvud Lotta Engberg – ”denna fullskalig­a kraft, denna myndighet”, skriver gP:s recensent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden