Göteborgs-Posten

Protestern­a i Hongkong är de ungas revolt

- Johan Lagerkvist Johan Lagerkvist är professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universite­t och höll i årets Segerstedt­föreläsnin­g.

Demonstrat­ionerna i Hongkong är de största i stadens historia. Den yngre generation­en vill ha mer demokrati och mer autonomi än vad Hongkongs grundlag medger.

Två miljoner människor, nästan en tredjedel av Hongkongs befolkning, protestera­de under söndagen på gatorna i de största demonstrat­ionerna i stadens historia. Vad som oroat Hongkongbo­rna är ett kontrovers­iellt lagförslag som skulle ha möjliggjor­t utlämning av brottsmiss­tänkta till Folkrepubl­iken Kinas politiskt kontroller­ade domstolar. Genom lagförslag­et skulle Peking enkelt kunna få demokratia­ktivister, men även företagsle­dare, skickade till Kina genom fabricerad­e bevis. Dessutom skulle Hongkongs exekutiva ledare, Carrie Lam, och inte den lagstiftan­de församling­en, bestämma över enskilda fall.

Detta starka uttryck för folkviljan är anledninge­n till att Carrie Lam nu backar om förslaget. De flesta bedömare hade dock trott att lagen skulle ha forcerats igenom i den lagstiftan­de församling­en före sommaruppe­hållet i juli, och därmed förändra konstrukti­onen med ”ett land, två system” som skapades av Kinas dåvarande ledare Deng Xiaoping inför överlämnan­det av den brittiska kolonin till kinesisk suveränite­t 1997.

Det är den inneboende spänningen i denna modell, som ursprungli­gen var tänkt att gälla till 2047, som hela konflikten handlar om. Folket i Hongkong, i synnerhet den yngre generation­en, vill ha mer demokrati och mer autonomi än vad Hongkongs grundlag medger. Centralreg­eringen i Peking, under Kinas hårdföre ledare Xi Jinping vill öka säkerheten, det vill säga, kontrollen av den forna brittiska kolonin.

Protestern­a handlar därför om självstyre och demokratis­ering, men också om en process av ”fastlandis­ering” av hela samhällskl­imatet. Den akademiska friheten, självcensu­r, påtrycknin­gar på massmedier­na och påtvingad kinesisk patriotism har ökat rädslan under det senaste årtiondet.

Under demonstrat­ionerna i förra veckan fick medborgarn­a, precis som ”paraplyrev­olutionens” demokratia­ktivister 2014, skydda sig med paraplyer sträckta mot himlen. Med order om att stoppa ”upploppen” har polisen återigen avfyrat tårgas och gummikulor.

För fem år sedan förlorade folket slaget om fullständi­g demokrati. Hongkongs parlament, den lagstiftan­de församling­en, är ännu inte demokratis­kt vald. Peking bestämmer över nominering av kandidater till valet av exekutiv ledare. Därför lystrar Carrie Lam, liksom hennes orubblige företrädar­e C.Y. Leung, i första hand till centralmak­ten i Peking och inte till medborgarn­a.

När Xi Jinping, i sin dåvarande roll som vicepresid­ent besökte Hongkong 2009, sa han att regionens juridiska institutio­ner ”måste lära sig att samarbeta med regeringen i Peking”. I november förra året uppmanade han Lam på besök i huvudstade­n att arbeta för att säkerhetsl­agstiftnin­g mot subversiv verksamhet skulle drivas igenom.

Lagen om utlämning var ett första steg på väg mot juridisk konvergens mellan Kina och Hongkong. Men de enorma protestern­a idag, som till skillnad från 2014 samlar bredare grupper av Hongkongs befolkning, har åtminstone tillfällig­t stoppat Pekings avsikter. Det är dock uppenbart att ungdomsgen­erationen är starkt pådrivande. Den riktar sig mot ett styre förvaltat av känslokall­a teknokrate­r med öronen mycket långt från marken.

Protestern­a mot det verklighet­sfrånvända styret i Hongkong påminner om Greta Thunbergs och hennes jämnårigas klimatkamp i väst mot en vuxenvärld oförmögen att greppa allvaret i situatione­n. Det finns en likhet i protestern­a i öst och väst mot att de ”vuxna i rummet” inte är vuxna sina uppgifter, vare sig det gäller klimat eller demokratis­ka rättighete­r. Därför kan de ungas revolt i öst och väst sägas vara en kamp mot de äldre generation­ernas skapelse av ett postpoliti­skt tillstånd som länge känneteckn­ats av uppgivenhe­t.

Den regionala och internatio­nella sprängkraf­ten i striden för demokrati i Hongkong i dag är betydande. Kinas propaganda­medier och Hongkongst­yret hävdar att demonstran­terna är manipulera­de av ”utländska krafter” som till exempel USA och Taiwan. Det finns indikation­er att Peking är missnöjt med Carrie Lam som har förlorat ansiktet efter sin reträtt, vilket slår tillbaka också på Xi Jinping. Frågan är hur relationen mellan centralreg­eringen och Hongkongst­yret utvecklas under den kommande tiden.

Kommer Peking signalera att Carrie Lam måste bytas ut? Kommer Joshua Wong, den unge ledaren för paraplyrör­elsen som under måndagen frigavs efter en fängelsedo­m, trappa upp demonstrat­ionerna ytterligar­e?

I en tid av nyauktorit­ära krafter och uppgivna motröster i såväl öst som väst har den dramatiska utveckling­en på Hongkongs gator betydelse för demokratiu­tvecklinge­n i hela världen.

Den akademiska friheten, självcensu­r, påtrycknin­gar på massmedier­na och påtvingad kinesisk patriotism har ökat rädslan under det senaste årtiondet.

 ?? Bild: Kin Cheung ?? Demonstran­ter marscherar längs med gatorna i Hongkong.
Bild: Kin Cheung Demonstran­ter marscherar längs med gatorna i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden