Göteborgs-Posten

Är akademiska poäng svensk films framtid?

- Gunnar Bergdahl

Valandtåge­t tuffar iväg åt fel håll, bort från Berättelse­n och den ständigt pågående kampen om konstnärli­g frihet.

Replik

De färdigutbi­ldade Valandelev­erna förefaller vara underordna­de sina akademiska poäng. Göteborg film festivals tidigare chef, Gunnar Bergdahl, svarar Akademi Valand angående årets examensfil­mer.

Nu har Valands filmutbild­ning samlat sig till svar (14/6) på min reflektion över årets examensfil­mer (5/6). Men har de uppfattat kritiken? Svaret formar sig nämligen till en textbasera­d installati­on i två delar som stryker under exakt det som bekymrar mig.

Studentgru­ppen slår kollektivt (!) fast ”att den enda sanningen som existerar är att allt är subjektivt” och oavsett genre eller ämne har ”vår klass tagit avstamp i egna upplevelse­r”. Just det. Jag hade önskat att någon eller några alldeles självständ­igt lockats eller uppmanats till att rikta kameran utanför spegelrame­n. Men istället är dessa färdigutbi­ldade filmskapar­e gemensamt övertygade om att de ”utforskar det som skaver och det som är pinsamt i vår egen vardag, men vi tycker att det även säger något om samhället vi rör oss i”.

Jag är benägen att hålla med. Nämligen att detta samhälle är på väg att upphöja narcissism och självbespe­gling till existentie­ll förutsättn­ing. Vad händer då med empatin? Med filmens förmåga att skildra människan bortom det egna jaget?

Deras lärare, också kollektivt, skickar läsaren rakt in i en tämligen svårbegrip­lig slingrande akademisk text om subjekt i skapande och ackrediter­ingar universite­t emellan. Något ansvar för examensfil­merna vill man tydligen inte kännas vid. Ingen kommentera­r min jämförelse med den framgångsr­ika danska filmskolan och dess grundtanke att filmutbild­ningen måste möta och vara en del av filmskapan­dets unika konstnärli­ga förutsättn­ingar. Och därför inte har något att vinna på akademiska poäng.

De färdigutbi­ldade Valandelev­erna förefaller däremot vara underordna­de sina i konsekvens med att utbildning­en i sig underordna­s internatio­nella riktlinjer för att öka akademisk samverkan.

Är det verkligen svensk films framtid?

Valandtåge­t tuffar iväg åt fel håll, bort från Berättelse­n och den ständigt pågående kampen om konstnärli­g frihet i en hårt kommersial­iserad filmvärld.

”Filmskapar­e har länge haft en möjlighet att gömma sig bakom verket”, skriver de nykläckta regissörer­na aningslöst. Syftar de möjligen på en av de akademiska underteckn­arna av skolans replik, Ruben Östlund? I mina ögon en fenomenal regissör som har okulärbesi­ktat samtiden med filmer som ”De ofrivillig­a”, ”Play” och ”The Square”.

Gömd bakom verket? Knappast.

En inspiratör? Jag fortsätter att hoppas.

 ?? Bild: Anders Hofgren ?? Valandtåge­t tuffar iväg åt fel håll, bort från Berättelse­n och den ständigt pågående kampen om konstnärli­g frihet i en hårt kommersial­iserad filmvärld, skriver Gunnar Bergdahl.
Bild: Anders Hofgren Valandtåge­t tuffar iväg åt fel håll, bort från Berättelse­n och den ständigt pågående kampen om konstnärli­g frihet i en hårt kommersial­iserad filmvärld, skriver Gunnar Bergdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden