Göteborgs-Posten

Den här gången vill Fagemo ha ett lyckligt slut

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Samuel Fagemo minns förra midsommar med en rysning. 217 gånger valdes han bort i draften – och samtidigt väcktes lusten till revansch. På NHL. På tvivlarna. – Nu åker jag till draften för att få ett lyckligt slut, säger Frölundas guldhjälte.

Luften vibrerar i American Airlines Center i Dallas när Buffalo Sabres general manager Jason Botterill får ordet. Det som händer därefter är historiskt, sett med Frölunda HC:s ögon.

Men efter att Rasmus Dahlin har valts som nummer ett så nämns inte Frölunda Hockey Club igen. Hemma i föräldrarn­as villa i Onsala sitter 18-åringen Samuel Fagemo.

Hans värld av hockeydröm­mar rasar samman för en sekund.

– Jag var så förväntans­full. Så förväntans­full att jag skulle bli vald som en av 217 spelare under sju rundor. Men så blev jag inte det ... det var verkligen tufft, berättar Fagemo för GP.

Han fortsätter:

– Det var några dagar efteråt som var jobbiga. Men jag fick mycket stöd hemifrån. De pushade, peppade – och sa åt mig att jag skulle tro på mig själv i alla lägen ... alla fanns där för mig! Mamma, pappa, mina bröder, flickvänne­n Julia. Ge aldrig upp.

Där och då startade tanken på revansch att växa i Samuel Fagemos huvud. Han körde extra, sköt fler skott, tog i mer i gymmet, la ner mer tid på isen.

– Det har jag haft i tanken hela tiden – att jag vill visa alla på läktaren att de inte skulle skita i mig som under förra årets draft. Jag vill bevisa för dem och för mig själv att jag kan prestera på en bra nivå.

J20-coachen Pierre Johnsson såg förändring­en – och gav Fagemo förtroende i ungdomslag­et.

– Jag fick en bra start i J20, spelade mycket i powerplay, mycket i boxplay och mycket i fem mot fem. När jag väl fick chansen i A-laget så kände jag mig redo – både fysiskt och mentalt, berättar Samuel Fagemo.

Tvillingar­na Pathrik och Ponthus Westerholm tog hand om Fagemo i sin kedja – och lyfte själva tillsamman­s med speedkulan som fostrades i Hanhals. Innan november var över så hade Fagemo spelat 100 minuter i SHL – och därmed fixat ett kontrakt med A-laget.

Men det var bara början på succésäson­gen – som till slut innehöll spel i JVM, vinst i Champions Hockey League och vinst i SM.

På slutet av säsongen så lirade Fagemo till och med tillsamman­s med Frölundas poängkung Ryan Lasch och Simon Hjalmarsso­n i en offensiv enhet.

– Det har varit ett väldigt speciellt år – och det har gått väldigt fort. Jag har fått vara med om att vinna mycket på så kort tid. Särskilt när det var så tungt i somras, att jag kunde ställa mig upp – och bevisa för alla att jag kan vara en bra hockeyspel­are! Jag tog chansen när jag fick den.

Hann du njuta under säsongen?

– Jag fattade kanske inte förrän efteråt, när vi vann – och hyllades på

Jag vill visa alla på läktaren att de inte skulle skita i mig som under förra årets draft samuel Fagemo

Götaplatse­n. Jag var i det under hela vintern, men när vi hyllades så såg jag hur stort det var för staden att vinna det största som går att vinna i Sverige. Jag är väldigt tacksam för att jag fick vara med om det.

Han tystnar:

– Det har varit en magisk resa – som jag alltid kommer att ta med mig i mitt liv, i min hockeykarr­iär. Det har varit sjukt kul.

Den här gången åker hela famil

jen Fagemo över till Vancouver och Kanada. Pappa Linus, mamma Linda, brorsorna William, David och Victor – alla ska med till draften.

– Jag tycker att jag har tagit det bra – och på bästa sätt. Nu sitter jag här och är förväntans­full inför nästa draft i stället.

Fagemo åkte i början av juni över på scouting combine, testlägret för talanger som är tänkbara högt i draften. I cykelteste­t placerade han sig riktigt högt – och 20 NHL-klubbar valde att prata med forwarden.

– Jag har också pratat med andra klubbar under säsongen – så totalt tror jag att 27 av 31 pratat med mig. Det är roligt – att se skillnaden på intresset. Förra säsongen hade jag pratat med fyra klubbar inför draften, berättar Fagemo.

Det är stor chans att nån fastnat för dig nu, kanske?

– Ja, det tror jag nog! Eller, jag hoppas det! Det var en bra känsla efter varje lag, efter varje möte. Jag satt där och var mig själv och svarade på alla frågor som jag fick. Jag såg det som en rolig upplevelse. Engelskan gick bra.

– Jag har ju bott i USA tidigare, då pappa spelade i Arizona Sundogs 2010. Det var lite mäktigt när jag satt där med Steve Yzerman, som är general manager för Detroit ...

Om du får välja vilket lag som helst i hela NHL ...

– ... så vill jag till nåt varmt ställe, där det är fint väder. Där du kan träna och när du är klar med träningen så kan du bada eller sola. Det skulle vara riktigt coolt och mäktigt! Så Buffalo Sabres går bort?

– Haha, nä det tror jag inte ... bara få möjlighete­n att bli vald känns riktigt stort. Var jag hamnar spelar ingen roll.

Om Fagemo väljs i första rundan så kan hans kommande NHL-klubb säga att han ska spela i AHL och komma över direkt. Blir det andra rundan eller senare så blir det spel i Frölunda HC kommande säsong.

– Ja, exakt. Jag har kontrakt med Frölunda – och det är en jäkla bra förening. Med facilitete­r, med fans, med lag. Det är jättebra för mig att utvecklas här, säger Fagemo, som i sommar fokuserat på sin egen styrka.

Han måste bli starkare i kroppen – och bålen har fått extra hård träning.

– Sedan går det alltid att få ett bättre skott. Det är inte perfekt, säger Fagemo.

 ??  ?? guldhjälte. i slutspelet startade samuel Fagemo trögt – och växte med uppgiften. till slut blev det sex mål och fyra assist på 16 matcher. nu åker talangen till nHL-draften – för att bli vald.
guldhjälte. i slutspelet startade samuel Fagemo trögt – och växte med uppgiften. till slut blev det sex mål och fyra assist på 16 matcher. nu åker talangen till nHL-draften – för att bli vald.
 ?? Bild: Mathias Bergeld ??
Bild: Mathias Bergeld
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden