Göteborgs-Posten

Bytte futsal mot fotboll och hyllar sin förening

- Jesper Spanne jesper.spanne@gp.se

Andreas Bertilsson är mest känd som Torslandas futsalmålv­akt. Nu har han tagit en paus från futsalspel­andet för att hjälpa fotbollsla­get FK Velebit upp i division 3 – en förening han nu hyllar stort. – Det här är något helt annat än tidigare. KF Velebit är en helt magisk förening, säger Bertilsson.

Det var 2010 som Andreas Bertilsson tillsamman­s med några vänner startade Torslanda Futsal. Det hela började som ett hobbyproje­kt – men nu har det enligt Andreas växt sig till Sveriges största futsalföre­ning. Själv har han varit målvakt för Torslandas seniorlag, men har sedan en tid tillbaka tagit en paus för att spela fotboll med FK Velebit istället.

– Men förmodlige­n kommer jag spela en del futsal nästa säsong också, i Torslanda.

Bertilsson lyfter fram flera skillnader mellan sporterna.

– Målet är betydligt mycket mindre i futsal för det första … Nä, men du är alltid en avgörande roll som målvakt i futsal. Har du en bra målvakt i futsal kan du klara dig väldigt långt. I en fotbollsma­tch kan du få ett enda avslut på en hel match, men i futsal kommer du alltid få många avslut emot dig.

En sak tar han med sig från futsalen in på fotbollspl­anen.

– Att vara fokuserad hela tiden. Inte stå och kolla på annat.

I dag väntar ett toppmöte mellan FK Velebit och Göteborgs FF, en match som livesänds på GP.se.

– Det blir en tuff match. Vi mötte Göteborg i premiäromg­ången. De var riktigt bra då. Vi var inte alls med, men räddades av att de fick ett rött kort tidigt. Det kommer bli jäkligt tufft nu, säger han.

Andreas Bertilsson talar varmt om klubben han nu represente­rar, KF Velebit.

– Jag har spelat i många lag. Men det här är något helt annat än tidigare, KF Velebit är en helt magisk förening. Det är så mycket folk runt omkring och alla umgås, gör grejer tillsamman­s. Det är inte bara några gubbar som står vid sidan om, utan det är människor i alla åldrar. Det är flera hundra som samlas hela tiden.

Dagens match är viktig för båda lagen. Vinnaren hakar på Öckerö IF som leder serien, förloraren tappar mark i jakten på en uppflyttni­ngsplats.

– Vi har ett kanonlag och för oss är det självklart. Vi vill upp. Förra året ville vi inte det, för vi visste inte om vi skulle få ihop ett slagkrafti­gt lag till den här säsongen. Men nu vet vi att många stannar nästa säsong också, säger Bertilsson.

 ?? Akrivbild: Daniel Stiller ?? andreas Bertilsson har spelat både futsal och fotboll. Futsal spelade han i torslanda. nu spelar han fotboll i Velebit och siktar på att hjälpa sitt lag upp i division 3.
Akrivbild: Daniel Stiller andreas Bertilsson har spelat både futsal och fotboll. Futsal spelade han i torslanda. nu spelar han fotboll i Velebit och siktar på att hjälpa sitt lag upp i division 3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden