Göteborgs-Posten

Straffar skickade Norge till åttondel

-

Två straffmål skickade Norge till åttondelsf­inal i fotbolls-VM.Caroline Graham Hansen, som sedan utgick skadad, och Isabell Herlovsen fixade 2–1-seger över Sydkorea. Däremot kan Thomas Dennerbys Nigeria få lämna VM efter straffkaos och 0–1-förlust mot hemmanatio­nen Frankrike.

Dennerbys Nigeria höll 0–0 i nästan 80 minuter mot hemmafavor­iten Frankrike.

Då fick Frankrike en korrekt dömd straff efter VAR-granskning och Nigeria Ngozi Ebere utvisad för sitt andra gula kort.

Wendie Renard slog dock straffen stolpe ut.

Men efter ytterligar­e en VAR-granskning bedömdes att Nigerias målvakt Chiamaki Nnadozie rört sig för tidigt och Renard fick en andra chans. Dennerby och hans spelare protestera­de förgäves.

Och Renard tog tillvara på extrachans­en efter att ha bytt hörn.

Därmed får Nigeria avvakta övriga grupper för att se om deras tre poäng räcker för att bli bland de fyra bästa treorna (av sex) som går till åttondelsf­inal.

Frankrike får som gruppvinna­re förmodlige­n möta trean i grupp C, troligen Australien eller Brasilien, i åttondelsf­inal.

Martin Sjögrens Norge hade däremot straffarna på sin sida.

Men även hos Norge – som förmodlige­n ställs mot Brasilien eller Australien åttondelsf­inal – finns orosmoln.

Stjärnan och matchvinna­ren Caroline Graham Hansen fick lämna planen efter att ha fixat Norges andra straff i början av andra halvlek.

Graham Hansen skadade foten i samband med fällningen från Sydkoreas Kang Chae-Rim och fick bryta matchen.

Då hade hon gjort 1–0 på straff redan i fjärde minuten – VM:s hittills snabbaste mål.

Sedan skickade Isabell Herlovsen med nöd och näppe in 2–0 på straffen som tvingade Caroline Graham Hansen av planen.