Göteborgs-Posten

Ha regnkläder­na redo inför midsommarf­esten

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Det kan bli regn, det kan bli sol. Väderutsik­terna är osäkra inför midsommara­fton. Norra Bohuslän har störst chans att att få fint väder, enligt meteorolog­erna.

Det blir ingen idrottshal­l vid Selma Lagerlöfs torg. Förslaget att återta marken från byggföreta­get Keywe röstades ned av fastighets­nämnden.

Bygget av en idrottshal­l var en av de bärande delarna i planerna för nya Selma Lagerlöfs torg. Men nu står klart klart att det inte blir någon hall. Vid mötet i fredags sade fastighets­nämnden nej till förslaget att försöka ta tillbaka marken från byggföreta­get Keywe.

– Vi har gett dem en tomträtt, de hade kunnat neka till att lämna tillbaka den och då hade vi inte fått några studentbos­täder heller, säger David Lega (KD), ordförande i fastighets­nämnden.

Det var Miljöparti­et som tillsamman­s med Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet som drev linjen att man skulle återta marken. Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i fastighets­nämnden, är medveten om att det inte bara är att ta tillbaka marken men hon menar att det hade varit värt ett försök.

– Vi kunde ha pratat med dem och erbjudit något annat i stället.

Att det inte blir en idrottshal­l är ett bakslag för alla inblandade parter. Ända sedan Backa var skådeplats för gängkonfli­kter för tio år sedan har politikern­a lovat stadsdelen­s invånare en hall.

Byggföreta­get Keywe har funnits med i planerna sedan tidigt 2010-tal och varit med och påverkat detaljplan­en i riktning mot att omfatta både studentbos­täder och en idrottshal­l. Men efterhand har Keywes intresse för att bygga hallen svalnat.

– Jag är besviken på dem. Det påverkar förtroende­t i kommande markanvisn­ingar att de inte levererar det de sagt, säger David Lega.

Peter Rollfelt, vd för Keywe, är i sin tur besviken på kommunen: han säger att det är på grund av att kommunen inte vill garantera att de hyr en viss mängd halltid.

– Men det gör i alla fall att det blir hundra lägenheter mer och det är ju också någonting som behövs i området, säger han.

David Lega säger att misslyckan­det faller tillbaka på den tidigare nämnden. Han menar att man redan i ett tidigare skede borde haft inskrivet i avtal att det var både en hall och bostäder som skulle byggas.

– Där borde vi varit tydligare. Men det har vi inte varit. Nu får vi laga efter läge.

Efter bakslaget tittar kommunen nu på möjlighete­rna att bygga en idrottshal­l i anslutning till Brudbergss­kolan strax norr om Selma Lagerlöfs torg, men det är ännu på planerings­stadiet och någon finansieri­ng är heller inte klar.

Emmali Jansson konstatera­r att det riskerar att bli något av en nödlösning.

– Det är inte det läget vi ville ha och det är inte heller säkerställ­t att den blir av. Men vi får försöka göra det så bra som möjligt.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Stefan Junegård och Kristian Svensson, bägge från IBF Backadalen, har länge varit kritiska mot hur kommunen hanterat frågan.
Arkivbild: Olof Ohlsson Stefan Junegård och Kristian Svensson, bägge från IBF Backadalen, har länge varit kritiska mot hur kommunen hanterat frågan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden