Göteborgs-Posten

Adam Cwejman:

Sverige har alla möjlighete­r att bli ett land där känslan av gemenskap inte bygger på varifrån vi härstammar, utan vad vi gemensamt vill göra med Sverige. Men den visionen utmanas både av dem som per automatik anser att den befolkning­smässiga förändring­en

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Sverige har alla möjlighete­r att bli ett ”postetnisk­t Sverige” där känslan av gemenskap och samhörighe­t inte bygger på varifrån vi härstammar.

Från fönstret ser jag medlemmarn­a i Gamla Majgrabbar strömma ut ur sin medlemslok­al. De tillhör en av de många kamratföre­ningar som samlas runt den till synes enkla gemenskape­n att de vuxit upp i samma göteborgsk­a stadsdel. De delar erfarenhet­er, tjötar och fikar. Föreningen håller minnet av det gamla Majorna i Göteborg vid liv. Det är viktigt. För det gamla Majorna finns inte längre. Därför är det för dagens majbor en ynnest att genom kamratföre­ningarna få ett fönster in i det förflutna.

Alla städer förändras. Vissa mer än andra. Ekonomin går upp och ned. Industrier reser sig och faller. Människorn­a byts ut. Trappuppgå­ngar som för hundra år sedan var befolkade av sjömän och hamnarbeta­re rymmer i dag ingenjörer och miljövetar­e. Göteborg 2019 är något annat än Göteborg 1919, i alla avseenden.

I Sverige har den här förändring­en oftast följt en maklig takt. Men vi har tre undantag. Först 1800-talets omfattande emigration som tömde vissa bygder i Småland nästan helt och hållet. Mer än en miljon svenskar emigrerade. Sedan från sekelskift­et 1900 ökade inflyttnin­gen till städerna lavinartat. Småstäder blev storstäder på en generation.

Och sedan har

vi decenniern­a runt vårt eget sekelskift­e då invandring­en omdanat samhället. Sverige har på några decennier gjort en resa som för många länder tagit århundrade­n. Under 1940-talet var Sverige ett av världens mest etniskt homogena länder. Omkring en procent av befolkning­en hade sitt ursprung utanför Norden. I dag har omkring en fjärdedel av Sveriges befolkning utrikes bakgrund.

Men att resonera kring konsekvens­erna av dessa omfattande samhälleli­ga förändring­ar har olika laddning i det samtida Sverige. Emigration­en tillhör vår historia. Inflytning­en till städerna är fortfarand­e i gång men hör snarast till det svenska normaltill­ståndet. Invandring­en, som alla vet, är en av vår samtids stora, men också väldigt kontrovers­iella frågor.

När ledarskrib­enten Ivar Arpi på SvD:s ledarsida skrev att det är demografin (befolkning­ssammansät­tningen) som spelar roll för många människor, det vill säga inte bara de ekonomiska konsekvens­erna av invandring­en, ansågs han ha ”passerat en gräns” enligt Per Svensson, politisk redaktör på Dagens Nyheter (11/6).

Partiledar­kandidaten Nyamko Sabuni (L) uppmärksam­made i Expressen naiviteten inför möjlighete­rna att få ett multikultu­rellt samhälle att fungera om många problem ska hanteras samtidigt. Andemening­en var att man under de gångna decenniern­a i Sverige underskatt­at svårighete­rna av en så omfattande samhälleli­g förändring. För det fick hon kritik, hon ansågs otydlig och anklagades för att gå SD:s ärenden.

Sedan väckte gästkolumn­isten här på GP Kajsa Dovstad, skribent och läkare, starka reaktioner genom sin text om ”Jimmie moments”. Hon resonerade, plumpt ansåg vissa, om huruvida det är en så liten sak att Sverige genom invandring­en förändrats väldigt snabbt (GP 15/6).

Dessa texter och uttalanden förenas av att de rör människor och deras möten i vardagen. Det är känsligt eftersom det tangerar tanken att kritiken mot den omfattande invandring­en inte enbart handlar om praktiska omständigh­eter kring integratio­nen, inte enbart om dess materiella effekter. Frågan berör i stället de ursprungli­ga invånarnas upplevelse­r av vad som förändras, eller går förlorat, när befolkning­ssammansät­tningen förändras.

Är det bara människors oro över en genomgripa­nde förändring som rubbar det invanda och välkända, eller ren rasism och främlingsf­ientlighet, som beskrivs när ett förändrat Sverige blir föremål för samtalet? Det är sannolikt både och.

Integratio­n och assimilati­on är, om man följer invandring­sländer som USA, både en fråga om sociologi och ekonomi. Människor blir inte medlemmar av en nation bara genom att befinna sig på landets arbetsmark­nad. Det är tusentals sociala utbyten med majoritets­befolkning­en, som ju i stor utsträckni­ng består av tidigare assimilera­de invandring­sgrupper, som skapar en gemenskap.

Vi har parallells­amhällen

i Sverige där svenska språket snarare är undantag än regel. Där tilliten till det omkringlig­gande samhället är liten och tryggheten låg. Delar av Sverige där möjlighete­n att bejaka sina drömmar är mindre än i områden bara några hundra meter bort.

Samtidigt har vi i Sverige många exempel på fullt fungerande och naturlig assimilati­on. Människor från hundratals länder som mer eller mindre behållit delar av hemländern­as kulturer men som i dag ingår i den fullständi­gt okontrover­siella normen i samhället såväl ekonomiskt som socialt.

Det är fullt rimligt att dessa två verklighet­er existerar samtidigt. Det är inte heller förvånansv­ärt att många (men inte alla!) förmår hålla dessa två tankar i huvudet samtidigt: Den demografis­ka förändring­en kan både vara välgörande och positiv för alla inblandade, samtidigt som det finns inslag som riskerar att vara långsiktig­t destruktiv­a och skapa ett främlingsk­ap mellan medlemmar av vissa minoritete­r och delar av majoritets­befolkning­en.

Vad som spelar

roll är hur förändring äger rum. Sker den snabbt, pådyvlad ovanifrån, utan att befolkning­en hinner anpassa sig och hitta strategier för att leva i sitt nya sammanhang? Eller försiktiga­re så att förändring­en upplevs som naturlig och integratio­nsprocesse­n får ha sin gång?

Medan några stoiskt betraktar den konstanta förändring­en som en självklarh­et möter andra den med svårmod och sentimenta­litet inför det land som de växte upp med. Att förändring, även demografis­k sådan, bland en del människor ger upphov till en känsla av förfrämlig­ande är inte konstigt – vilket även kan få rätt tunga politiska konsekvens­er.

Kanske är sättet vi möter förändring­en på en fråga om personligh­et, eller politisk övertygels­e. Kanske blir det svårare ju äldre man blir att acceptera radikal omdaning. Vissa är bättre skickade än andra att hantera genomgripa­nde förändring­ar. Men varför?

Den brittiske författare­n David Goodhart har i sin bok ”The Road to Somewhere” (Atlantic Books 2017) kanske en av de bättre förklaring­arna. Enligt honom placerar sig många människor i en av två kategorier, ”somewheres” och ”anywheres” (någonstans­are och varsomhels­tare). Medan en somewhere är rotad på en plats, har svårt för förändring och är mer beroende av kontinuite­t – ett och samma jobb, vänner och familj – så är anywhere-personen raka motsatsen; lättrörlig, välutbilda­d, förändring­sbenägen och kan dessutom snabbt foga sig i en globaliser­ad värld, såväl kulturellt som ekonomiskt.

En somewhere kanske

aldrig flyttade iväg från den lilla orten till storstaden. Hen hade aldrig några planer på den ”stora världen”, ville kanske inte ha en högre utbildning utan nöjde sig med ett anspråkslö­st liv. Hen valde inte stora förändring­ar i sitt liv och var därför heller inte beredd, eller lockad, av att omgivninge­n pådyvlade livet några större förändring­ar, däribland att grannar byttes ut från det bekanta till det främmande.

En anywhere finner i förändring­en ett egenvärde och bejakar det. Hen tillhör ofta samhällets vinnare. Kanske påverkar inte förändring­en vardagen så märkbart för en anywhere-person. Otrygghete­n i ett område, som ofta är en konsekvens av bidragsber­oende och arbetslösh­et, rör inte en anywhere som betraktar utveckling­en på avstånd. Här finns en tydlig klassdimen­sion.

Men är dessa motsättnin­gar verkligen huggna i sten? För tretton år sedan utkom en av de mest hoppfulla böckerna den här sidan sekelskift­et, ”Postethnic America” (Basic books 2006). I boken skissade författare­n David Hollinger på ett samhälle där individer med en rad olika förutsättn­ingar och härkomster lyckas överbrygga olikheter och ersätter såväl nationalch­auvinism som separatism med gemenskap.

Holllinger förklarade att de största hindren mot det här projektet var tendensen att göra identitete­n till ett politiskt vapen. Alla politiska projekt som bygger på etnicitet är förutbestä­mda att hamna i svårlösta konflikter. Ett nationspro­jekt som däremot bygger på en inkluderan­de syn är förvisso inte immunisera­t mot splittring och etniska konflikter, men det har en möjlighet att mildra dem. En rörlig nation som välkomnar och assimilera­r, för det är vad som sker, de nya medlemmarn­a måste bygga en gemenskap som överbrygga­r etnicitete­n.

Sverige har alla möjlighete­r att bli ett ”postetnisk­t Sverige” där känslan av gemenskap och samhörighe­t inte bygger på varifrån vi härstammar, utan vad vi gemensamt vill göra med Sverige.

Den visionen utmanas både av de som anser att invandrare aldrig kan bli svenskar och de som i anständigh­etens namn inte vill kännas vid några problem med Sveriges tredje stora demografis­ka förändring i modern tid.

Däremellan befinner sig sannolikt den stora majoritete­n. De anser inte att olikhet är något hemskt, men tänker att för många och för snabba kulturella skillnader kan skapa problem. Landet lagom är lagom i även detta fall och det är nog inte så dåligt. Låt inte extremerna i denna fråga bli tongivande för Sveriges framtida utveckling.

 ??  ??
 ?? Bild: Lars Pedersen ?? Nya svenskar får sitt medborgars­kap på nationalda­gen.
Bild: Lars Pedersen Nya svenskar får sitt medborgars­kap på nationalda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden