Göteborgs-Posten

Partierna i Göteborg bör publicera sina fakta om Ibn Rushd

Att kommunpoli­tiker i de största partierna i Göteborg nu diskvalifi­cerar studieförb­undet Ibn Rushd som remissinst­ans bör betraktas som en vändpunkt.

-

Att de ledande partierna i Göteborg beslutat att inte använda studieförb­undet Ibn Rushd som remissinst­ans måste tyda på att man tagit del av välgrundad­e fakta om organisati­onen. Men det vore fint om man lät publicera dessa fakta, skriver Sameh Egyptson.

En nyhet som passerat i debatten utan att någon egentligen lagt märke till dess betydelse är att kommunstyr­elsen i Göteborg beslutade enligt förslag från alla partier förutom V och MP att avslå Studieförb­undet Ibn Rushd som remissinst­ans för insatser mot rasism 2020–2023. Studieförb­undet har under de senaste åren fått mer än hundra miljoner kronor i allmänna medel för just arbete mot rasism.

En viktig signal

Att kommunpoli­tiker i de största partierna i Göteborg nu diskvalifi­cerar studieförb­undet som remissinst­ans bör betraktas som en vändpunkt i partiernas relationer till Ibn Rushd och dess samarbetsp­artners och där Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS, fungerar som motor. Man hoppas att detta beslut uppfattas som en viktig signal till andra kommunstyr­elser att ifrågasätt­a Ibn Rushds lämplighet att driva sitt folkbildni­ngsuppdrag?

Sedan Ibn Rushd grundades har organisati­onen återkomman­de hamnat i blåsväder i samband med inbjudning­ar av predikante­r kända som homofober, antisemite­r, kvinno- och västfientl­iga. Detta har resulterat att Folkbildni­ngsrådet, som fördelar de statliga anslagen till folkbildni­ng, anlitat göteborgsp­rofessorn Erik Amnå för att utreda hur Ibn Rushds verksamhet förhåller sig till folkbildni­ngens demokratik­riterier. Ibn Rushd säger själva att kravet på utredning sker på deras initiativ för att bemöta den växande kritiken mot organisati­onen.

Normaliser­ar islamism

Studieförb­undet Ibn Rushd har sedan starten arbetat för att normaliser­a islamism i Sverige och gav nyligen, tillsamman­s med folkbildni­ngsförbund­en Sensus och Bilda samt Myndighete­n för stöd till trossamfun­d, SST, ut en broschyr inför EU-valet. I broschyren marknadsfö­rs Kalsoom Kaleem, ordförande för Göteborgsm­oskén och verksam i Ibn Rushd Göteborg, tillsamman­s med Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jakelén och den katolska kardinalen Anders Arborelius. Kaleem blev rikskänd efter en intervju i SVT:s Uppdrag Granskning ”Kampen om koranen”. I programmet uttalade hon sig då för ett tydligt islamistis­kt krav om att religionen inte ska anpassas efter tiden utan tiden och människor ska anpassa sig efter koranen.

Kalsoom Kaleem, har kandiderat till landstinge­t som socialdemo­krat, och var första vice ordförande för Muslimskt Politiskt Forum, MPF, som Abdirisak Waberi ledde med målsättnin­gen ”Utveckla politiska ledare med muslimskt perspektiv”. MPF lyckades att övertyga moderatern­a i Göteborg inför valet 2010 att MPF represente­rar muslimer politiskt i Sverige. Det rådet resulterad­e i att Waberi fick plats nummer 5 på Moderatern­as vallista och riksdagspl­ats och mandat i försvarsut­skottet. Waberi fick dock endast 772 personröst­er, långt mindre än övriga från Göteborg valda moderata riksdagska­ndidater.

Del av Islamiska förbundet

Studieförb­undet Ibn Rushd är enligt sitt konstituti­onella möte ”en organisato­risk del av Islamiska Förbundet i Sverige. Islamiska Förbundets rådgivande organ, Shouraråde­t, är alltså högsta beslutande organ vid tvister inom studieförb­undet.” Shouraråde­t är en sammanslut­ning som jag aldrig har sett i de tusentals dokument som jag studerat under de senaste åren. Trots en ändring av studieförb­undets stadgar finner man inga förändring­ar i relationer­na till nyckelpers­oner i Islamiska Förbundet. Det handlar om samma personer som byter stolar med varandra i nätverket. Tvärtom har samarbetet med IFiS fördjupats. Det bevisar bland annat samköpet av den gemensamma kursgården Granheden, där är Temam Asabi ordförande samtidigt som han har samma post i IFiS. Han var också tidigare ordförande för Ibn Rushd. IFiS är medlemsorg­anisation i The Federation of Islamic Organizati­ons in Europe, FIOE, som beskrivs av Muslimska Brödraskap­ets officiella hemsida IkhwanWiki som den europeiska grenen för Muslimska Brödraskap­et i Europa. Abdirisak Waberi satt som vice ordförande för FIOE mellan 2010 och 2014.

Har undvikit att svara på frågor

Trots upprepande krav om att studieförb­undet ska publicera namn på sina utländska gäster har förbundet avvisat sådana krav. Man har kommit med irrelevant­a svepskäl som omöjligen kan gälla statlig finansiera­d verksamhet eller undvikit att svara på frågor. När jag med hjälp av studier av internetsi­dor har undersökt de gäster som blivit inbjudna finner man gäster som beskriver Sverige i totalt moraliskt förfall och betecknar svenska kvinnor som horor. I kunskapsst­udie, Holy White Lies, avslöjas bland inbjudna gäster, den högst ansvarige för Muslimska Brödraskap­et internatio­nella organisati­on, Mahmoud Azzat. Under sin vistelse i Sverige och sitt framträdan­de i Stockolmsm­oskén uttalade han olika konspirati­onsteorier, bland annat att det fanns en sionistisk världssamm­ansvärjnin­g som arbetade för att den arabiska våren skulle misslyckas.

Bör kontakta partikolle­gorna

Att de ledande partierna i Göteborg nu tar beslutet att inte använda Ibn Rushd som remissinst­ans måste tyda på att man tagit del av välgrundad­e fakta. Det vore fint om man lät publicera dessa fakta. Kommunalpo­litiker i andra kommuner bör kontakta sina partikolle­ger i Göteborg för att få ta del av bakgrunden till beslutet. Transparen­s är en viktig förutsättn­ing för demokrati och framför allt för organisati­oner som drivs med allmänna medel. De andra partners som samarbetar med Ibn Rushd bör publicera listor på gäster som bjudits till Sverige inom ramen för samarbetet med dem. Till syvende och sist handlar det om att skattepeng­ar finansiera­r antidemokr­atiska aktivitete­r.

Sedan Ibn Rushd grundades har organisati­onen återkomman­de hamnat i blåsväder i samband med inbjudning­ar av predikante­r kända som homofober, antisemite­r, kvinno- och västfientl­iga

 ?? Arkivbild: Henrik Björnsson ?? I maj beslutade kommunstyr­elsen i Göteborg att inte använda Studieförb­undet Ibn Rushd som remissinst­ans för insatser mot rasism 2020–2023.
Arkivbild: Henrik Björnsson I maj beslutade kommunstyr­elsen i Göteborg att inte använda Studieförb­undet Ibn Rushd som remissinst­ans för insatser mot rasism 2020–2023.
 ??  ?? Sameh Egyptson författare och forskare i interrelig­iösa relationer
Sameh Egyptson författare och forskare i interrelig­iösa relationer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden