Göteborgs-Posten

Mölndal tar sitt ansvar för sköra patienter

- Replik ASIH-sjukvård, 12/6

Tre socialdemo­krater påstår felaktigt på GP Debatt att Mölndal inte vill finansiera sin del av ASIH-verksamhet­en. Tvärtom har Mölndal tagit sitt ansvar och vill fortsätta att göra det. Sedan början av 2017 när avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) infördes i Mölndal har staden finansiera­t alla sjuksköter­skor, fysioterap­eut och arbetstera­peut i ASIH-teamet samt den extra hemtjänst som behövts. Det innebär en kostnad på cirka tio miljoner kronor per år.

Det vård- och omsorgsnäm­nden i Mölndal krävt är att regionen skall bidra med 50 procent av den kostnaden, det vill säga fem miljoner kronor årligen till dess att ett gemensamt avtal finns för hela regionen om hur kostnadern­a för denna vård skall fördelas mellan region och kommuner.

Samtliga partiers budgetförs­lag för 2020 i Mölndal förutsätte­r att regionen bidrar med fem miljoner kronor för ASIH-verksamhet­en. Därför är frågan om Thomas Angervik, som ledamot i fullmäktig för Socialdemo­kraterna i Mölndal, har en annan uppfattnin­g än sitt parti när det gäller deras budgetförs­lag.

Det påstås också felaktigt att Mölndal dragit sig ur förhandlin­garna om hur ASIH-verksamhet­en skall bedrivas, organisera­s och finansiera­s i hela regionen. Det som pågår är en utredning, som startades i slutet av maj. Förhandlin­garna mellan presidiern­a i Vård- och omsorgsnäm­nden i Mölndal och Västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden gällde villkoren fram till dess att ett regionalt avtal var klart. Dessa förhandlin­gar har pågått under mars, april och maj utan att en överenskom­melse kunde uppnås. Därför beslöt nämnden i Mölndal om ett intagnings­stopp från den 1 juni.

Av regionens 49 kommuner är det bara två som har ASIH och det är Göteborg och Mölndal. ASIH handlar om avancerad sjukvård och det är regionen som är huvudansva­rig för sjukvården.

Rimligare kostnad för Mölndal

Genom Kristian Vramsten pågår diskussion­er om hur en lösning kan uppnås, som dels innebär en rimligare kostnad för Mölndal och dels säkrar en fortsatt ASIH-verksamhet. Ett förslag som diskuteras är att Mölndal utför och säljer ASIH-verksamhet till andra kommuner. En annan lösning är att se över om man på något sätt kan samordna ASIH-verksamhet­erna av de fyra ASIH-teamen i Göteborg med ASIH-teamet i Mölndal.

Därför är vår förhoppnin­g att Hälso- och sjukvårdsn­ämnden i Väster och Västra Götalandsr­egionen tänker om och tar sitt ansvar för de sjukaste och sköraste patientern­a och bidrar med sin del av kostnaden för ASIH-verksamhet­en. Kristian Vramsten (M) ordförande i kommunstyr­elsen i Mölndal Göran Isacsson (M) ordförande i Vård- och omsorgsnäm­nden i Mölndal

Vår förhoppnin­g att Hälso- och sjukvårdsn­ämnden i Väster och Västra Götalandsr­egionen tänker om och tar sitt ansvar för de sjukaste och sköraste patientern­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden